Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Američania skúmali súvislosť medzi vakcínou proti covidu a chrípky a možné zvýšené riziko mŕtvice u ľudí!

(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Americká správa potravín a liečiv (FDA) skúmala možnú súvislosť medzi podaním očkovacej látky proti covidu a chrípke v ten istý deň a mozgovými príhodami u ľudí starších ako 65 rokov. Táto otázka vzišla z databázy hlásení nežiaducich účinkov vakcín v americkom Centre pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

V novembri minulého roku vyšetrovatelia z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorý monitoruje nežiaduce účinky očkovania (Vaccine Safety Datalink) zistil, že 130 seniorov utrpelo mŕtvicu v priebehu 21 dní po podaní posilňovacej dávky od spoločnosti Pfizer spomedzi vzorky 550 000 ľudí náchadzajúcich sa v americkej databáze, informovala agentúra Reuters. FDA na základe ich zistení posúdila údaje od 4,25 milióna seniorov, ktorí dostali omikronový booster od spoločnosti Pfizer a nezistili žiadne zvýšené riziko mŕtvice.

Situácia v čínskych nemocniciach počas covidu-19 (Zdroj: Twitter/Inconvenient Truths by Jennifer Zeng)

Pripustili však začiatkom tohto mesiaca, že môže existovať istá súvislosť medzi injekciou špecifickou pre omikron a súčasným podaním injekcie proti chrípke a zvýšeným rizikom ischemickej mozgovej príhody u seniorov nad 65 rokov. Upozornili však na fakt, že pacienti so zvýšeným rizikom boli v jeden a ten istý deň zaočkovaní oboma injekciami naraz.

Rozhodli sa preto spustiť veľkú štúdiu, aby preskúmali potenciálne bezpečnostné riziká vyplývajúce zo súčasného očkovania proti covidu a chrípke súčasne. Zistenia by mohli pomôcť v odporúčaniach pre ľudí na budúcu zimu. Doteraz mnohí odborníci odporúčali obe očkovania naraz, lebo infikovanie jednou z chorôb taktiež zvyšuje riziko mŕtvice.

Doktor Walid Gellad, profesor medicíny na University of Pittsburgh, ktorý sa nezúčastnil analýzy, uviedol, že si tento problém určite vyžaduje ďalšie skúmanie. „Niekedy nie sú signály jasné. Má zmysel sa tým viac zaoberať a nemá zmysel meniť prax vzhľadom na známe výhody (posilňovacej dávky) v tejto vekovej skupine." FDA sa v tejto súvislosti obrátila aj na medzinárodné zdravotnícke agentúry a spoločnosť Pfizer, aby zistila, čo pozorovali vo svojich údajoch. Spojenie s mŕtvicou však doposiaľ nebolo potvrdené.

Viac o téme: MŕtvicaPfizerOčkovanie proti chrípkeCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu