Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dekan univerzity schvaľoval študentom mimoriadne štipendiá: Tí mu za to časť museli posielať späť!

(Zdroj: thinkstock.com)

PLZEŇ – Najlepší študenti Fakulty zdravotníckych štúdií Západočeskej univerzity v Plzni môžu za vynikajúci prospech získať finančnú podporu. Podľa Českého denníka Právo však dostávali štipendium aj tí, ktorí nedosahovali výborné študijné výsledky.

Dekan Lukáš Štich (37) schválil niektorým študentom mimoriadne štipendium v stovkách tisíc českých korún za rok, informujú novinky.cz. Český denník Právo kontaktoval bývalú študentku, ktorej v roku 2020 univerzita vyplatila takmer 120 tisíc českých korún (5043 eur). Študentka potvrdila, že takmer polovicu tejto sumy musela poslať dekanovi späť. Jej tvrdenie dokazujú výpisy z účtov, a komunikácia s dekanom. Dekan ju na blížiacu sa platbu vždy vopred upozornil: “Tento týždeň by ti malo prísť štipko.” stojí v správe odoslanej 9.marca 2020. Študentka na ňu reagovala: “Potom hneď prepošlem.”

Drevené sochy v košickej botanickej záhrade približujú šišky a semená stromov (Zdroj: TASR/František Iván)

Študentka sa v rozhovore priznala, že mala s profesorom nadštandardný vzťah. Tykali si a spolu s ďalšími tromi študentkami z akademického senátu mali s profesorom založenú súkromnú skupinu v četovacej aplikácii. Peniaze, ktoré od nej profesor žiadal, mali byť údajne použité na mimoriadne platby faktúr fakulty. Údajne nechcel čakať, kým mu sumu schváli aj rektorát. Po roku a pol s profesorom kontakt sama ukončila a dnes je pripravená vypovedať aj spolu s ďalšími študentkami, ktoré takto vydieral. Dekan podobným spôsobom údajne vydieral aj zamestnancov fakulty a z mimoriadnych odmien mu časť odovzdávali späť.

Rektor Západočeskej univerzity Miroslav Holeček považuje tieto zistenia za obzvlášť závažné. “Je úplne absurdné, aby sa z peňazí, ktoré dostávajú študenti, platili prevádzkové náklady fakulty. Pokiaľ má fakulta finančné problémy, máme legitímne mechanizmy, ako napríklad finančné rezervy”, povedal. Je pripravený podať na dekana trestné oznámenie za spreneveru peňazí.

Viac o téme: UniverzitaŠtipendiumPlzeňZápadočeská univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu