Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tínedžerka (14) utrpela v tábore zástavu srdca: Mala obrovské šťastie! Zachránila ju jediná vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAMILTON - Iba štrnásťročné dievča utrpelo počas návštevy tábora zástavu srdca. Všetko sa však skončilo dobre vďaka duchaplnému táborníkovi, ktorému sa tínedžerku podarilo zachrániť. Odborníci na základe tohto prípadu upozorňujú na to, aké dôležité je ovládať metódy resuscitácie.

Nasledujúci prípad, ktorý odborníci opísali v článku v časopise Canadian Medical Association Journal, dokazuje, aké dôležité je vedieť resuscitovať. Nemenovaná tínedžerka dostala počas pobytu v tábore zástavu srdca. "Pediatrická zástava srdca mimo nemocnice je nezvyčajná, ale môže byť len nedostatočne hlásená z dôvodu neadekvátnych systémov dohľadu, zaujatosti publikácií alebo právnych obáv," uviedol Herbert Brill z McMaster University v kanadskom Hamiltone v provincii Ontário. 

Tínedžerka (14) utrpela v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Predtým zdravá dievčina vo svojej chatke prestala reagovať. Všimol si to jeden z táborníkov, ktorý poskytol masáž srdca, pretože nemohol nahmatať pulz. Na miesto prišla záchranná zdravotná služba a pred prevozom do nemocnice použila automatický externý defibrilátor. Pacientka mala myokarditídu, bežnú príčinu zástavy srdca a náhlych srdcových úmrtí u detí. Vrchol dosahuje v ranom detstve a v strednom veku dospievania. Vďaka pozornému táborníkovi, ktorý okamžite zakročil, a rýchlej reakcii záchrannej služby dievča prežilo. "Tento prípad poukazuje na dôležitosť včasného rozpoznania a rýchlej pomoci pri resuscitácii mimonemocničnej zástavy srdca bez ohľadu na vek," píšu autori článku

"Spoločenské výhody rozšíreného výcviku kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR) pre mládež a mladých dospelých sú doložené týmto prípadom, pretože táborník, ktorý rozpoznal a začal s resuscitáciou, už predtým absolvoval školenie prvej pomoci," uviedli odborníci. Tí v tejto súvislosti  odporúčajú rozsiahle školenie KPR pre zamestnancov táborov a staršiu mládež a automatizované externé defibrilátory na prístupných miestach, aby dokázali v prípade zástavy srdca adekvátne zakročiť.

Viac o téme: TáborZástava srdcaMyokarditída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu