Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Alarmujúce zistenie vedcov: Zažívame siedme masové vymieranie, kedykoľvek môže nastať katastrofa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIVERSIDE - Zem je v súčasnosti uprostred masového vymierania a každoročne stráca tisíce druhov. Nový výskum naznačuje, že Zem v súčasnosti zažíva už siedme masové vymieranie, nie šieste, a že zmeny životného prostredia môžu vyhubiť život na planéte prakticky kedykoľvek. Expertom sa vďaka tomuto výskumu podarilo dokázať, že pradávne živočíchy skutočne vymreli.

Dinosaury vyhynuli pred 66 miliónmi rokov na konci obdobia kriedy. Väčšina pozemských tvorov bola vyhubená ešte v období permu a triasu, približne pred 252 miliónmi rokov. Vďaka úsiliu výskumníkov z Kalifornskej univerzity v Riverside a Virginia Tech je dnes známe, že k podobnému vyhynutiu došlo už pred 550 miliónmi rokov, počas ediakarského obdobia. 

Vedci sa domnievajú, že zmeny životného prostredia sú zodpovedné za stratu približne 80 percent všetkých ediakarských tvorov, ktoré boli prvými komplexnými, mnohobunkovými formami života na planéte. "Geologické záznamy ukazujú, že svetové oceány v tom čase stratili veľa kyslíka a tých niekoľko druhov, ktoré prežili, malo telá prispôsobené na prostredie s nižším obsahom kyslíka," priblížil paleoekológ z Kalifornskej univerzity Chenyi Tu a spoluautor štúdie

Alarmujúce zistenie vedcov: Zažívame
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na rozdiel od neskorších udalostí bolo toto obdobie ťažšie zdokumentovať, pretože stvorenia, ktoré v tom čase žili, mali mäkké telo a vo fosílnych záznamoch sa nezachovali dobre. Výskumníci analyzovali takmer každé známe prostredie ediakarského zvieraťa, veľkosť tela, stravu, schopnosť pohybu a návyky. Týmto projektom sa snažili vyvrátiť teóriu, že za zmiznutím týchto živočíchov je niečo iné ako vyhynutie. "Môžeme vidieť priestorové rozloženie zvierat v priebehu času, takže vieme, že sa nepresťahovali inam alebo sa navzájom nepožrali. Jednoducho vymreli. Ukázali sme skutočný pokles množstva organizmov," uviedol Tu. 

Alarmujúce zistenie vedcov: Zažívame
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ediakarské stvorenia by boli podľa dnešných štandardov považované za zvláštne. Mnohé z nich sa dokázali pohybovať, ale nepodobali sa ničomu, čo žije v súčasnosti. Boli prvým evolučným experimentom na Zemi, ale prežili len asi desať miliónov rokov, čo z evolučného hľadiska vôbec nie je dlho. Hoci nie je jasné, prečo hladina kyslíka na konci éry tak prudko klesla, je jasné, že zmena prostredia môže kedykoľvek destabilizovať a zničiť život na Zemi. Takéto zmeny spôsobili všetky masové vymierania vrátane toho, ku ktorému v súčasnosti dochádza. "Nič nie je imúnne voči vyhynutiu. Vidíme vplyv zmeny klímy na ekosystémy a pri plánovaní budúcnosti by sme si mali všímať ničivé účinky," dodal geológ Phillip Boan. 

Viac o téme: VyhynutieMasové vymieranie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu