Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lekári vyvrátili všadeprítomné dezinformácie: Takto v skutočnosti vyzerá plod pred 10. týždňom tehotenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Slovenskí vládni predstavitelia pravidelne diskutujú o zákaze interrupcií. Inak to nie je ani v ďalších krajinách vo svete. Sieť lekárov a aktivistov sa preto spojila a ukázala, ako v skutočnosti vyzerá tkanivo, ktoré lekári pri interrupcii vyberú z maternice. Odborníčka bežne zobrazované zábery považuje za všadeprítomné dezinformácie.

Diskusie o potratoch sú na Slovensku stále aktuálne. Pravidelne sa objavujú pokusy poslancov uzákoniť ich zákaz. Podobne to majú aj v USA. Sieť lekárov a aktivistov vystupujúcich ako MYA Network preto počas pandémie zozbierala fotografie, ktoré zachytávajú, ako tkanivo v skutočnosti vyzerá počas prvých deviatich týždňov tehotenstva. Joan Fleischmanová prezradila, že niektoré pacientky ho chcú po zákroku vidieť. "Sú ohromené tým, ako to naozaj vyzerá. Vtedy som si uvedomila, do akej miery zábery na internete a na plagátoch ukazujúce ľudské bytosti v tomto ranom štádiu vývoja prenikli do kultúry. Ľudia takmer neveria, že to vyzerá takto," vysvetlila. 

 

Repost from @feminist • CW: some may be sensitive to the imagery. 👉 What a pregnancy actually looks like before 10 weeks...

Posted by Illinois National Organization for Women on Thursday, October 20, 2022

Podľa jej slov klinickí lekári datujú tehotenstvo od prvého dňa poslednej menštruácie, aby vedeli vypočítať dátum pôrodu. Prvé dva týždne však žena nie je tehotná. Mnohé obrázky na internete a v učebniciach zachytávajú nereálny vývoj ľudskej bytosti. Fleischmanová vysvetlila, že častokrát je to spôsobené ľuďmi, ktorí vystupujú proti interrupciám a majú pocit, že život sa začína počatím. 

Ako dokazujú fotografie, viditeľné embryo nie je prítomné ani v siedmom týždni tehotenstva. Fleischmanová touto informáciou šokovala svojich študentov medicíny. Obraz malého plodu s rukami a nohami v takomto ranom štádiu tehotenstva považuje za všadeprítomnú dezinformáciu. Pacientky tak môžu byť vystrašené, pretože si na základe rôznych online fór môžu myslieť, že po potrate uvidia plod so všetkými končatinami. "Interrupcia je lekársky zákrok. Pre každú ženu, ktorá ho podstúpi, je to zložité. Ale tieto informácie zobrazujúce tkanivo počas prvých desiatich týždňov tehotenstva doslova chýbajú v našom bežnom chápaní toho, čo sa deje a ľudia si zaslúžia presné informácie."  

Pravdou je, že ani v prípade potratu v deviatom týždni tehotenstva by žena nedokázalo embryo rozpoznať voľným okom. Michele Gomezová z MYA Network priblížila, prečo tieto zábery nevidíme častejšie. "Myslím si, že sú niektorí lekári, ktorých znepokojujú reakcie pacientov. Nie je však naším právom ani povinnosťou rozhodovať o tom, ako na to ľudia zareagujú. Len zverejňujeme informácie a fakty, aby sme čelili dezinformáciám." 

Viac o téme: EmbryoPotratInterrupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu