Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ohromujúce odhalenie o pradávnej cunami: Merala až 1500 metrov, do 48 hodín zasiahla celý svet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vplyv vesmírneho telesa do Mexického zálivu pred 66 miliónmi rokov spôsobil vlnu cunami vysokú vyše tisíc metrov, ktorá zasiahla pobrežie po celom svete. Hoci nie je prekvapením, že náraz 14 kilometrov širokého meteoritu do vodnej plochy vyslal cez celú planétu devastujúce vlny, je to prvýkrát, čo vedci spočítali ich silu a dosah, napísal denník The Guardian.

Vplyv meteoritu vtedy vytvoril 180 kilometrov široký chicxulubský kráter a viedol ku katastrofickému vymieraniu druhov. Z povrchu Zeme ich zmizlo vyše 75 percent vrátane dinosaurov. Vedci pomocou nástrojov na vytváranie modelov dopadových kráterov a globálneho šírenia vĺn cunami zrekonštruovali prvých desať minút podujatia. Z Mexického zálivu najprv vyrazila až 1,5 kilometrov vysoká vodná stena. Cunami potom podľa vedcov dorazila k väčšine pobrežia severného Atlantiku a južného Pacifiku s vlnami vysokými vyše desať metrov a rýchlosťou presahujúcou meter za sekundu a do 48 hodín zasiahla pobrežie v podstate po celom svete.

Zistenia vedcov podporujú aj dôkazy

Odborníci odhadujú, že vlna mala zhruba 30 000-krát viac energie, ako devastujúce cunami, ktorú v decembri 2004 vyvolalo zemetrasenie v Indickom oceáne. "Historicky zdokumentované cunami blednú v porovnaní s touto globálnou udalosťou," uvádzajú vedci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise AGU Advances. Zistenia vedcov podporujú aj dôkazy, ktoré po sebe katastrofická vlna zanechala. Na svedomí má napríklad náhodné hromady hornín pozdĺž východného pobrežia Nového Zélandu, o ktorých sa odborníci predtým domnievali, že ich utvorilo zemetrasenie. Súostrovie, ktoré je od miesta dopadu viac ako 10 000 kilometrov ďaleko, zaplavili po 24 hodinách od dopadu meteoritu vlny desať metrov vysoké.

Ohromujúce odhalenie o pradávnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Medzery v týchto záznamoch sú väčšie v podmorských panvách

Vlna cunami bola natoľko silná, že v niektorých oblastiach úplne vymlela morské dno a odstránila tak všetky sedimenty, ktoré vedcom slúžia ako záznamy o podmienkach na Zemi. Medzery v týchto záznamoch sú väčšie v podmorských panvách, kde sa podľa modelov vlna pri dne pohybovala rýchlejšie.

Viac o téme: MeteoritCunami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu