Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V roku 2021 svet zasiahla záhadná mega cunami: Až teraz vedci odhalili, čo sa vlastne stalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PASADENA - Minulý rok v auguste sa cunami v južnom Atlantickom oceáne rozšírilo do vzdialenosti viac ako desaťtisíc kilometrov. Prehnalo sa severným Atlantikom, Tichým aj Indickým oceánom. Naposledy bola zaznamená obria vlna v troch rôznych oceánoch v roku 2004. Vedci teraz prišli na to, čo spôsobilo tento jav.

V auguste 2021 zasiahla južný Atlantický oceán cunami, ktorá postúpila do vzdialenosti viac ako 10 000 kilometrov a zasiahla severný Atlantik, Tichý a Indický oceán. Bolo to prvýkrát, čo vlna zasiahla tri rôzne oceány od zemetrasenia v Indickom oceáne v roku 2004. Epicentrum zemetrasenia z vlaňajška bolo namerané 47 kilometrov pod dnom oceánu, čo je príliš hlboko na to, aby vyvolalo významné cunami, dokonca aj s relatívne malými vlnami vysokými od 15 do 75 centimetrov. 

V roku 2021 svet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Ako sa však ukázalo, toto cunami nebolo len výsledkom jediného zemetrasenia s magnitúdou 7,5. Nový pohľad na seizmologické údaje naznačuje, že v skutočnosti išlo o sériu piatich čiastkových zemetrasení a medzi nimi sa skrývalo oveľa väčšie a plytšie zemetrasenie, ktoré pravdepodobne spôsobilo vznik globálnej cunami. Toto "neviditeľné" tretie zemetrasenie sa odohralo len 15 kilometrov pod povrchom Zeme s magnitúdou 8,2. Monitorovacie systémy ho však kvôli predošlým zemetraseniam úplne minuli. "V údajoch na monitorovanie zemetrasenia, na ktoré sa bežne pozeráme, to bolo takmer neviditeľné," uviedol seizmológ Zhe Jia z Kalifornského technologického inštitútu. 

 

In a new study appearing in the AGU journal, Seismo Lab researchers, Zhe Jia, Zhongwen Zhan, and Hiroo Kanamori, have...

Posted by Caltech Seismological Laboratory on Tuesday, February 8, 2022

Rozložením seizmologických údajov na dlhšie 500-sekundové obdobia sa Jiaovi a jeho kolegom podarilo odhaliť prítomnosť plytkého a pomalého zemetrasenia, ktoré predtým nebolo vidieť. Medzi zhlukmi iných pravidelných ruptúr objavili trojminútové zemetrasenie. Táto jedna udalosť tvorila viac ako 70 percent z celkového zaznamenaného seizmického momentu. 

Zistenia zverejnené v časopise Geophysical Research Letters naznačujú, že je potrebné aktualizovať varovné systémy pred zemetrasením a cunami. Systémy by mali byť schopné čítať medzi seizmologickými čiarami, aby zaznamenali aj väčšie otrasy. V opačnom prípade by skutočná veľkosť zložitých zemetrasení mohla zostať naďalej nejasná. Dnes sa systémy monitorovania zemetrasení zvyčajne zameriavajú na krátke a stredné obdobia seizmologických vĺn, ale zdá sa, že aj dlhšie obdobia obsahujú dôležité informácie. "Je ťažké nájsť druhé zemetrasenie, pretože je ukryté v prvom. Veľmi zriedkavo sú pozorované také zložité zemetrasenia, ako je toto. Ak nepoužijeme správny súbor údajov, nemôžeme naozaj vidieť, čo sa skrýva vo vnútri," vysvetlil Jia.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu