Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Máte problémy zo zaspávaním? Expertka odporúča jeden ľahký trik, určite ho vyskúšajte!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Ak sa pred spaním osprchujete, podarí sa vám zaspať oveľa skôr, tvrdí austrálska odborníčka. Spolu s Európskym spánkovým centrom spozorovala, že pandémia covidu-19 narušila spánkovú rutinu mnohých ľudí. Podelila sa preto s niekoľkými tipmi, ktoré by mal vyskúšať každý, kto sa nechce hodiny prevaľovať v posteli.

Odborníčka na spánok Olivia Arezzolová, autorka knihy Bear, Lion, Wolf, uviedla, že mnohým ľuďom sa počas pandémie ochorenia COVID-19 zhoršil spánok. "Je to pokračujúca špirála smerom nadol; úzkosť a stres neustále rastú, rovnako ako naše neustále používanie technológií pred spaním," vysvetlila pre News.com.au. Toto si všimlo aj Európske spánkové centrum. Jeho predstavitelia uviedli, že lockdowny boli škodlivé kvôli strate spánkovej rutiny. Keďže sa ale väčšina ľudí prispôsobila novej rutine a teraz sa musí znova vrátiť k pôvodným zvyklostiam, s ich spánkovým režimom to nevyzerá ružovo. 

Máte problémy zo zaspávaním?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zo štúdií vyplýva, že spánok kratší ako sedem hodín počas každého 24-hodinového cyklu môže viesť k priberaniu, depresii, oslabeniu imunity, Alzheimerovej chorobe, úzkosti, obezite, rakovine, cukrovke a dokonca aj samovražde. Podľa Arezzolovej tieto zistenia nie sú prekvapujúce. Zdôrazňuje, že dobrý nočný spánok sa začína rutinou. V prvom rade je potrebné vypnúť technológie, keďže je známe, že modré svetlá z telefónov, notebookov, tabletov a televízorov ovplyvňujú spánok. 

Máte problémy zo zaspávaním?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tesne pred spaním sa osprchujte

Ďalším krokom, ktorý expertka odporučila, je osprchovať sa. Voda totiž zníži vašu telesnú teplotu, čo podporuje tvorbu melatonínu. "Počas sprchovania odporúčam začleniť do umývania tela upokojujúce vône, ako je levanduľa a vetiver, pretože obe znižujú aktivitu sympatického nervového systému." 

Pred spaním je tiež dobré meditovať alebo čítať knihu aspoň dvadsať minút a nechať telefón na druhej strane miestnosti. "Na základe odporúčaní Európskeho spánkového centra by tí, ktorí majú problémy so spánkom, mali dodržiavať rutinu, ktorá zahŕňa nepoužívanie technológií a minimálne osvetlenie. Pomáha aj zníženie príjmu kofeínu po 12:00 a úplné vylúčenie alkoholu," dodala odborníčka. 

Viac o téme: SprchaSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu