Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Čína zaviedla COVID test už aj pre.... To myslia vážne? Z tohto nápadu sa chytíte za hlavu

Číňania testujú na koronavírus aj ryby.
Číňania testujú na koronavírus aj ryby. (Zdroj: Twitter/Manya Koetse)

PEKING - Úrady v pobrežnom čínskom meste Sia-men tento týždeň nariadili testovanie na koronavírus viac ako piatim miliónom ľudí po tom, čo laboratóriá odhalili približne štyri desiatky prípadov nákazy. Nie sú však jediní, kto musia testy podstúpiť, napísala na svojom webe stanica BBC News. V úradnom oznámení sa podľa nej hovorí, že do testovania sa majú zapojiť aj niektoré druhy morských živočíchov.

Po návrate do prístavov sa musia testovať rybári aj ich úlovky, uviedol pred časom okresný výbor pre kontrolu pandémie podľa britskej verejnoprávnej stanice. Na mnohých sociálnych médiách sa potom podľa nej objavili videozábery, na ktorých zdravotníci vykonávajú PCR testy živým rybám a krabom.

Hoci to môže vyzerať neobvykle, nie je to zjavne prvýkrát, čo sa živé ryby podrobili testovaniu na prítomnosť koronavírusu. Jeden z miestnych činiteľov povedal denníku South China Morning Post, že si tamojšie úrady vzali ponaučenie z ostrova Chaj-nan, ktorý bojuje so šírením nákazy. "Hovorí sa, že ju (súčasnú epidémiu) mohli vyvolať transakcie s morskými produktmi medzi miestnymi rybármi a ich zámorskými náprotivkami," uviedol.

Juhočínska provincia Chaj-nan zaznamenala od začiatku augusta viac ako 10-tisíc prípadov koronavírusu a úrady sa domnievajú, že epidémia pravdepodobne súvisí s rybárskou komunitou, píše BBC. Hoci je nepravdepodobné, že by morské plody boli hostiteľom vírusu, mnoho čínskych ohnísk nákazy bolo spojených napríklad s pracovníkmi prístavov, alebo ľuďmi pracujúcimi na trhoch s morskými plodmi, podotkla stanica.

Ryby pritom nie sú jedinými zvieratami, ktoré museli počas posledných dvoch rokov v Číne podstúpiť testy na koronavírus. V máji oficiálne médiá zverejnili zábery hrocha testovaného v parku divokých zvierat v meste Chu-čou s tým, že je nevyhnutné, aby bol tvor testovaný dvakrát týždenne. Objavili sa aj videozáznamy, na ktorých sú vidieť psy, mačky, kurčatá a pandy, ktorým sa vykonávajú PCR testy, píše BBC. Dôvodom, ktorý médiá uvádzajú, je "zaistenie bezpečnosti zvierat" a tiež návštevníkov miest, kde živočíchy žijú.

Viac o téme: TestovanieČínaKoronavírusMorské živočíchy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu