Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vyduté nohavice chlapcov a ťahanie dievčat za sukne: Čína potrestala 27 ľudí za obrázky v učebnici

Čínska učebnica matematiky
Čínska učebnica matematiky (Zdroj: Twitter/The Guardian)

ČÍNA – Mesiac trvajúce vyšetrovanie čínskeho ministerstva školstva zistilo, že obrázky neodrážajú „slnečný obraz čínskych detí“ a západ sa údajne snaží infiltrovať do ich vzdelávania.

Ako uviedol The Guardian, čínske úrady potrestali 27 ľudí za škaredé obrázky v učebnici matematiky. Mesiac trvajúce čínske vyšetrovanie preukázalo, že ilustrácie v učebnici sú príliš škaredé a neadekvátne odrážajú „slnečný obraz čínskych detí“.

Knihy vydalo vydavateľstvo People’s Education Press už pred 10 rokmi, boli používané na základných školách po celej krajine avšak obrázkami sa úrady začali venovať až po tom, čo učiteľ niektoré zverejnil na sociálnej sieti. Ľudia majú vraj zdeformované tváre, chlapci majú vyduté nohavice, ťahajú dievčatá za sukne a minimálne jedno dieťa je s viditeľným tetovaním na nohe.

Niektorí ľudia sa na obrázkoch pobavili, iní ich považovali za západnú infiltráciu do čínskeho vzdelávania alebo znevažovanie ich kultúry. Potom, čo sa obrázky stali virálne sa úrady začali zaoberať aj inými učebnicami, aby si všetky zachovali správne politické smerovanie a hodnoty.

Po vyhlásení čínskeho ministerstva školstva bolo 27 ľudí potrestaných za zanedbanie svojich povinností a zodpovednosti. Kritizovali veľkosť, množstvo aj kvalitu ilustrácií. Riaditeľ vydavateľstva, šéfredaktor, dizajnéri a ilustrátori boli prepustení. Vo vyhlásení sa uvádza, že už nebudú pracovať na ilustráciách v žiadnej učebnici.

Potom čo úradné vyhlásenie čítalo množstvo ľudí, diskutovalo sa opäť, teraz však na margo vyhlásenia, či tresty, ako je to v Číne zvykom, nezašli až príliš ďaleko.

Viac o téme: VyšetrovanieČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu