Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozí ďalšia pandémia? V Číne objavili nový patogén, podobá sa na koronavírus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Bianca De Marchi/AAP Image via AP)

TCHAJ-PEJ - Medzinárodní vedci a Taiwan potvrdili prepuknutie nového vírusu v Číne. Takzvaný patogén Langya vyzerá podobne ako koronavírus a dokáže preskočiť zo zvierat na ľudí. Zatiaľ nie je dokázané, že by sa prenášal aj vzájomne medzi ľuďmi.

Taiwan, obklopený čínskym námorníctvom a vzdušnými silami, hlási vypuknutie nového vírusu. Langya henipavírus sa prenáša zo zvierat na ľudí. Nosičmi vírusu sú psy a kozy. Nový patogén by mohol viesť k zlyhaniu orgánov u ľudí. V Číne sa henipavírusom nakazilo najmenej 35 ľudí, uviedol v nedeľu zástupca riaditeľa taiwanského Centra pre kontrolu chorôb (CDC) Chuang Jen-hsiang, píše denník Taipei Times

Hrozí ďalšia pandémia? V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Chuangove vyjadrenia prišli tri dni po tom, čo vedci z Pekingu a Singapuru zverejnili štúdiu v časopise New England Journal of Medicine. Vírus sa objavil v čínskych provinciách Shangdong a Henan. Pacienti mali vysokú horúčku. Minimálne polovica tiež cítila únavu, kašeľ, nechutenstvo a zistili u nich pokles počtu bielych krviniek. Podľa štúdie u viac ako tretiny postihnutých taktiež došlo k zlyhaniu pečene a ôsmim percentám zlyhali obličky. 

Zatiaľ len prenos zo zvierat na človeka

Henipavírusy sa považujú za stálu hrozbu pre ľudí, hospodárske zvieratá a iné živočíchy. Podľa vedcov patrí LayV do rodiny paramyxovírusov, ktoré sa, podobne ako koronavírus, prenášajú najmä kvapôčkovou infekciou. Paramyxovírusy zase patria k takzvaným RNA vírusom s tzv. negatívnym reťazcom a podľa výskumníkov môžu spôsobiť smrteľné choroby. Zatiaľ nie je jasné, či sa vírus prenáša aj z človeka na človeka. Podľa Chuanga nikto z 35 infikovaných ľudí v Číne nebol vo vzájomnom kontakte. Zatiaľ nedošlo k žiadnym úmrtiam.

Hrozí ďalšia pandémia? V
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Taiwan zatiaľ nechce robiť poplach pre nový vírus. Podľa Chuanga stále neexistujú žiadne štandardizované testovacie metódy na identifikáciu LayV. 

Viac o téme: KoronavírusZoonózaLangya henipavirus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu