Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Čína nariadila lockdown miliónom ľudí v okolí Pekingu

Testovanie na koronavírus v Číne
Testovanie na koronavírus v Číne (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

PEKING - Miliónom ľudí žijúcich v okolí čínskeho hlavného mesta Peking nariadili v utorok lockdown. Informuje o tom agentúra AFP s tým, že tamojšie úrady pred dôležitým zasadnutím Komunistickej strany ešte viac zintenzívnili snahy o zvládnutie šírenia koronavírusovej nákazy.

Takmer štyrom miliónom ľudí v provincii Che-pej, ktorá obklopuje Peking, nariadili úrady, aby až do konca týždňa zostali doma. Rozhodli sa tak v snahe o zvládnutie tamojšieho menšieho ohniska nákazy. Ďalších vyše 13 miliónov ľudí v susednom prístavnom meste Tchien-ťin sa musí dať otestovať po tom, ako tam objavili 51 prípadov nákazy - sprevádzanej prevažne miernymi príznakmi covidu.

Čína je jedinou ekonomicky významnou krajinou, ktorá sa naďalej drží politiky tzv. nulovej tolerancie voči covidu vrátanie zavádzania lockdownov, cestovných obmedzení či hromadného testovania, v dôsledku čoho zažíva zastavenie ekonomického rastu. Peking epidemiologické opatrenia ešte zintenzívnil pred nadchádzajúcim 20. národným zjazdom komunistickej strany, ktorý sa má uskutočniť v priebehu nadchádzajúcich troch mesiacov.

Omikron sa opäť šíri

Zvládnutie pandémie je všeobecne vnímané ako kľúčový prvok politiky prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorý by si mal na zjazde zaistiť tretie funkčné obdobie v úrade. Epidemiologická situácia by sa podľa expertov mohla teraz ešte viac zhoršovať, keďže koronavírusový variant omikron sa opäť šíri vo veľkých mestách. Prísne epidemiologické opatrenia patria napríklad aj v Čcheng-tu, najväčšom meste na západe Číny.

V meste Šen-čen považovanom za technologické centrum sú v čiastočnom lockdowne dve štvrte. Zrušený tam bol aj celosvetovo najväčší veľtrh elektroniky. V tamojšej štvrti Fu-tchien sú zase až do piatka zatvorené kiná, karakoke bary aj parky a zrušené veľké verejné podujatia. Obmedzenia platia aj v okrajovej štvrti Wan-sia, ktorá ponúka lacné ubytovanie pre zamestnancov dochádzajúcich za prácou z iných miest, hoci z nej nehlásili nijaké prípady nákazy.

Viac o téme: ČínaKoronavírusInfikovaníLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu