Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vedci v panike, na Zemi bol zaznamenaný najkratší deň v histórii! Pre ľudstvo to môže mať katastrofálne následky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Koncom júna sa na Zemi odohralo niečo nezvyčajné. Nebuďte však sklamaní, že ste si nič nevšimli. Určite ste neboli jediní. Vedcom sa podarilo zaznamenať najkratší deň v histórii od začatia používania atómových hodín. Možno si poviete, že to nič nie je, ale dôsledky takýchto dní môžu byť katastrofálne.

Svetoví experti zostali v panike po tom, ako sa im podarilo zaznamenať najkratší deň v histórii Zeme. Stalo sa tak 29. júna tohto roku. Pre mnohých ľudí to bol deň ako každý iný, no z celkového hľadiska ide o možný problém, uvádza Daily Star. Tento jav nastal preto, lebo kolísanie planét sa neustále zmenšuje, čo môže mať v budúcnosti priam ničivé následky. 

Miniatúrnych 1,59 milisekúnd sa 29. júna odchýlilo od bežnej 24-hodinovej rotácie v dôsledku nižšieho kolísania našej planéty. Vedci tvrdia, že ak sa tento proces bude opakovať, dostaneme sa do stavu, že z času budeme musieť odstrániť jednu sekundu. Ide o na prvý pohľad zanedbateľné časové rozpätie, no problém by sa vyskytol prakticky vo všetkom, čo je ovládané nejakým softvérom. Nefungoval by bankový systém ani zdravotníctvo. Mohlo by to dokonca viesť k zlyhaniu satelitov na obežnej dráhe Zeme. 

Záporná sekunda 

Webová stránka timeanddate v tejto súvislosti varovala: "Ak bude rýchla rotácia Zeme pokračovať, mohlo by to viesť k zavedeniu vôbec prvej zápornej sekundy. Znamenalo by to, že naše hodiny preskočia jednu sekundu, čo môže potenciálne spôsobiť problémy v IT sektore."

Vedci v panike, na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Facebook koncom minulého mesiaca uviedol, že negatívna skoková sekunda môže mať devastačný účinok. "Jej vplyv nebol nikdy testovaný v širokom meradle. Softvéry, ktoré ovládajú časovače a plánovače, by jednoducho prestali fungovať. Zavedenie nových skokových sekúnd je riskantná prax, ktorá spôsobuje viac škody ako úžitku. Je čas zaviesť nové technológie, ktoré ju nahradia." Predchádzajúci najrýchlejší deň bol zaznamenaný 19. júla 2020 (1,47 milisekundy pod 24 hodín). Rekord z 29. júna takmer prekonal tohtoročný 26. júl (1,50 milisekundy pod 24 hodín). 

Viac o téme: ZemNajkratší deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu