Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Jedinečný objav v Jeruzaleme: Ešte nič staršie a menšie sa tam doteraz nenašlo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Pri vykopávkach na jeruzalemskej hore Sion archeológovia našli pazúrikový hrot šípu z obdobia neolitu. Ide o najstarší a tiež najmenší predmet tohto druhu nájdený doteraz v Jeruzaleme. Informoval o tom dnes Shimon Gibson z univerzity v Severnej Karolíne, ktorý vykopávky vedie.

Hrot s veľkosťou nechtu malíčka a s jemnými ružovými žilkami bol vytesaný z pazúrika. Podľa denníka Haarec ide v starej časti Jeruzalema vôbec o prvý nález zrejme od roku 1920 z neolitu, teda z obdobia pred najmenej 7000 rokmi.

Hrot meria 1,5 centimetra a je jedným z najúplnejších artefaktov pochádzajúcich z jeruzalemského Starého Mesta. Gibson s kolegami teraz triedi niekoľko miliónov artefaktov z tohto náleziska. Jedinou chybou hrotu je trochu otupená špička, hrany ale zostali dodnes ostré. Podľa archeológov mohli byť šípy vybavené takými hrotmi v dobe kamennej smrteľnou zbraňou. 

 

While I am sorting pottery sherds, others are doing other post processing of excavation finds. One task is sorting...

Posted by Gretchen Cotter on Friday, July 29, 2022

Nálezy zo Starého Mesta sú v škatuliach v univerzitnom laboratóriu v Jeruzaleme a medzi tými, ktorí ich triedia, je študent William Stumpff, ktorý hrot objavil. Rukami mu prechádzajú úlomky predmetov starých tisíce rokov, semienka, kosti, kusy dreveného uhlia, textilné vlákna, škrupiny vajec a ďalšie zlomky. Hrot šípu medzi nimi rozoznal vďaka zväčšovacím okuliarom. Gibson potom predmet rýchlo identifikoval ako špičku neolitického šípu.

Neolitické nálezisko, ilustračná foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zaujímavejšie ako to, že bol Stumpff schopný predmet nájsť, je to, prečo sa neolitické nástroje na mieste neobjavili skôr. Alebo možno áno, ale nevedelo sa o tom - v 20. rokoch minulého storočia našli Robert Stewart Macalister a reverend John Garrow Duncan pri jeruzalemskom prameni Gihon pazúrikové nástroje a boli presvedčení o tom, že pochádzajú z neolitu. Nástroje nájdené neskôr pochádzajú z neskoršieho historického obdobia - eneolitu, teda doby medenej. Hrot ale do tejto doby určite nepatrí a podľa Gibsona je z neolitu. Je to podľa neho zrejmé, pretože sa hrot šípu podobá tým nájdeným inde v Izraeli a je zrejmé, že ju vyrobil zručný remeselník. Významné je tiež miniatúrne prevedenie.

Na hore Sion sa doteraz našlo veľmi málo predmetov z prehistorického obdobia a pokiaľ sa niečo našlo, spadalo to do eneolitu alebo do neskorších čias. Išlo o sekáčiky alebo škrabky, podľa Gibsona o nič mimoriadne. Kde sú teda doklady o neolitickom osídlení Jeruzalema? Mesto bolo podľa Gibsona budované pred 7000 rokmi, takže keď archeológovia hľadajú pozostatky najskoršieho osídlenia, nachádzajú ich ťažko. "Budú niekde blízko skalného podložia, ale keď sa k nemu dostaneme, zisťujeme, že tam pred nami boli stavitelia z neskorších období," povedal Gibson. 

Obdobie neolitu
Zobraziť galériu (4)
Obdobie neolitu  (Zdroj: Getty Images)

Ľudia potrebovali stavať na pevných základoch a všetko, čo našli vo výkopoch, odhadzovali bokom. Šípka nebola nájdená v neolitickej vrstve, ale v pôde rozhádzanej okolo pri mnohých stavebných prácach po tisíce rokov. "Rád by som sa dostal k neolitickej vrstve, ale zatiaľ sa nám to v jeruzalemskom Starom Meste nepodarilo," povedal Gibson.

V čase, keď bol nájdený hrot používaný, žili na mieste lovci a zberači a začínalo obdobie pestovania plodín. Krajina bola zarastená pôvodným lesom. Pri pohľade na maličkú hrot sa ponúka otázka, čo s ním niekdajší ľudia lovili. Krysy alebo vrabce? Rafael Lewis, ktorý je ďalším z tých, ktorí sa na vykopávkach podieľajú, povedal, že v minulom storočí odborníci týmto šípkam hovorili "vtáčie hroty". Šípy s týmto zakončením boli ale smrteľné aj pre väčšie zvieratá, napríklad gazely. "Mohli ste s tým zabiť medveďa, ak by bol nejaký blízko, alebo jeleňa alebo ublížiť susedovi," povedal Lewis.

Neolitické nálezisko v Turecku
Zobraziť galériu (4)
Neolitické nálezisko v Turecku  (Zdroj: Getty Images)

Podľa Gibsona nosili lovci šípy na potulkách a na zkolenie väčšieho zvieraťa bolo treba zasypať ho paľbou malých striel, čo dokázal tím lovcov. Výhodou šípov s malými hrotmi bola ich rýchlosť, avšak pre osamelého lovca platilo, že čím väčšia špička, tým smrteľnejší účinok. V neolite ľudia lovili v skupinách. Keď zviera zasypali malými strelami, mohla nasledovať rana z milosti kopijou alebo paľba kamením. Gibson nevylučuje, že sa pri love kombinovali šípy, kopije a praky.

Viac o téme: HistóriaŠípNeolitNález Jeruzalem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu