Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dramatický objav v rakúskych Alpách: Je to až také zlé, že podľa vedcov hrozí, že budú musieť...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Observatórium na hore Mount Sonnblick v rakúskych Alpách hlási nový rekord. Tohtoročný sneh sa v oblasti roztopil extrémne rýchlo. Podľa expertov je topenie ľadu v Alpách také extrémne, že hrozí, že budú musieť pozmeniť grafy znázorňujúce rovnováhu ľadovcov.

Mount Sonnblick je 3106 metrov vysoká hora v rakúskych Alpách. Priemerne tam napadne viac ako 20 metrov snehu ročne. Trvá väčšinu leta, kým sa roztopí v blízkosti vrcholu. Tento rok však tamojšie observatórium hlási rekord. Nielenže sa tohtoročný sneh roztopil skôr ako kedykoľvek predtým, ale o viac ako mesiac prekonal doterajší rekord. Je však jasné, že sa tak nestalo prirodzene. 

Observatórium Mount Sonnblick bolo postavené v roku 1886 po konferencii meteorologickej spoločnosti. Miesto bolo považované za jedno z mála prístupných miest v Európe v nadmorskej výške nad 3000 metrov. Odvtedy starostlivo zaznamenáva dáta, ktoré sú v súčasnosti doplnené kamerami pripojenými na internet. Existencia spoľahlivého záznamu teplôt, zrážok a topenia snehu počas takého dlhého obdobia je pre klimatológov neoceniteľná. Bol to teda šok, keď klimatológ Maximiliano Herrera na Twitteri na svojom účte Extreme Temperatures Around The World upozornil ľudí na to, čo už vedci z observatória vedeli. Hrúbka snehu na meracej stanici cez noc klesla na približne tri centimetre. Ako teploty rástli, snehu, ktorý ešte zostal, bolo tak málo, že aj napriek veľkej oblačnosti začal senzor chrliť takmer náhodné hodnoty. 

Pred týmto rokom mala na Sonnblicku najnižšia júnová snehová pokrývka hrúbku 120 cm, s priemerom 307 cm na konci mesiaca. Tento rok dosiahla iba 39 cm. Načasovanie topenia je ovplyvnené nielen letnými teplotami, ale aj hĺbkou zimného snehu. Dokonca aj faktory, ako je množstvo prachu prichádzajúceho zo Sahary zohrávajú veľkú úlohu. Prekonanie predchádzajúceho rekordu o takmer štyridsať dní je však alarmujúce. 

Dramatický objav v rakúskych
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Európa ako celok zažíva veľmi horúce leto, ktoré sa v mnohých jej častiach začalo nezvyčajne skoro. Giovanni Baccolo a Lander Van Tricht z Európskej geofyzikálnej únie napríklad uviedli, že topenie v Alpách je také extrémne, že existuje riziko, že grafy znázorňujúce rovnováhu ľadovcov budú musieť pozmeniť. V celých Alpách sa sneh topí o jeden až dva mesiace skôr, než je obvyklé. Väčšina veľkých európskych riek je počas leta a jesene napájaná topiacim sa alpským snehom. Tento rok by niektoré z nich mohli byť veľmi plytké, ak jesenné dažde nebudú nezvyčajne silné. Nejde samozrejme len o Európu. Tento rok, ako každý v poslednom čase, sa niesol v znamení série rekordných teplotných udalostí.

Viac o téme: Globálne otepľovanieAlpyTopenie snehuMount Sonnblick
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu