Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Satelitné FOTO odhalili hrôzu v Alpách: Vidno ju až z vesmíru a má sa to ešte zhoršovať

Alpy vo Švajčiarsku Zobraziť galériu (2)
Alpy vo Švajčiarsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Kelvin Chan)

ŽENEVA - Sneh v Alpách rýchlo ubúda a nahrádza ho vegetácia. Táto zmena je pritom taká rozsiahla, že ju podľa vedcov možno vidieť až z vesmíru, vyplýva z najnovšej švajčiarskej štúdie. Informácie priniesla agentúra DPA.

Vedci z Univerzity v Bazileji a z univerzity v Lausanne (UNIL) vo Švajčiarsku použili družicové snímky na vypracovanie podľa nich najkomplexnejšej analýzy zmien vegetačnej produktivity v Alpách. Výsledky ich výskumu boli vo štvrtok zverejnené vo vedeckom časopise Science. Tím výskumníkov, ktorý viedla profesorka Sabine Rumpfová z Univerzity v Bazileji, použil údaje zo satelitov a zistil, že za posledné štyri desaťročia sa v dôsledku klimatických zmien vegetácia v Alpách nad líniou lesov rozbujnela o 80 percent. Okrem toho tiež ubúda snehová prikrývka. 

 

From white to green: Snow cover loss and increased vegetation productivity in the European Alps

Posted by Gerard Hough on Friday, June 3, 2022

"Ukázalo sa, že rozsah zmien v Alpách je masívny. Alpské rastliny sú prispôsobené ťažkým podmienkam, ale nie sú veľmi priebojné," uviedla Rumpfová s tým, že niektoré druhy rastlín prišli v dôsledku environmentálnych zmien o svoju prevahu. "Unikátna alpská biodiverzita je preto pod značným tlakom," dodala. 

Satelitné FOTO odhalili hrôzu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedecký tím skúmal okrem vegetačných zmien aj úbytok snehovej prikrývky v oblastiach ležiacich v nadmorskej výške nad 1700 metrov, pričom z výskumu vylúčili ľadovcové oblasti a zalesnené oblasti. Počas výskumu napokon prišli k záveru, že od roku 1984 prišlo k výraznému úbytku snehovej prikrývky na takmer desiatich percentách skúmaných oblastí. Ide o trend, ktorý je podľa vedcov znepokojivý. "Pri predchádzajúcich analýzach družicových snímok takýto trend zaznamenaný nebol," uviedol Antoine Guisan z UNIL. "Už roky miestne merania vykonávané v teréne ukazujú, že hĺbka snehu v nižších nadmorských výškach sa zmenšuje. Tento úbytok spôsobil, že v niektorých oblastiach sa už sneh väčšinou nevyskytuje," uviedol Grégoire Mariéthoz z UNIL.

Viac o téme: SnehVegetáciaVesmírAlpyKlimatická zmena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu