Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nečakaný dôsledok vojny na Ukrajine: FOTO len pre silné povahy, naozaj otrasný pohľad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV - V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo v Čiernom mori najmenej 3000 delfínov. Tvrdí to ukrajinský vedec Ivan Rusev, ktorý pracuje pre prírodný park Tuzlovskej lagúny. Hlavným dôvodom je podľa neho to, že sonary lodí a podvodná explózia ničí jemný navigačný systém týchto zvierat.

Nejde len o orientáciu v mori. Delfíny umierajú aj od hladu, pretože nie sú schopné si uloviť potravu. Niektoré jedince majú podľa Ruseva dokonca natoľko oslabený organizmus, že umierajú na infekčné choroby. "Len pred pár dňami prieskum malej časti piesočného pobrežia Čierneho mora v národnom prírodnom parku Tuzlovskej lagúny znovu odhalil prítomnosť mŕtvych delfínov. Je ale treba poznamenať, že veľké plochy pobrežia sme nevideli a kvôli vojne a pretrvávajúcim bojom nie je možné vykonať prieskum týchto oblastí," napísal ukrajinský vedec na Facebooku.

Nielen pri Ukrajine 

Úhyn delfínov podľa vedcov hlási aj Bulharsko a Rumunsko, ktorých tiež obmýva Čierne more. "Analyzujeme dostupné informácie z rôznych čiernomorských krajín. Naše závery desivé. Na rozdiel od predchádzajúcich rokov delfíny teraz umierajú kvôli vojenským aktivitám v Čiernom mori, kvôli nezmyselnej a barbarskej vojne 'rašistov'. Podľa našich odhadov zahynulo už najmenej 3000 jedincov," informoval Rusev. Slovom rašisti, ktoré vzniklo spojením anglického Russia (Rusko) a ukrajinského fašystu (fašisti), Ukrajinci počas súčasnej vojny označujú ruských vojakov. 

Server Business Insider pred niekoľkými týždňami s odvolaním sa na Ruseva napísal, že voda vyplavuje na čiernomorské pláže delfíny, z ktorých niektoré majú popáleniny po explóziách bômb alebo vnútorné zranenia. Rusev vtedy zverejnil snímky mŕtvych delfínov.

Na ničivé účinky vojny na morské prostredie už pred časom upozornila aj turecká Nadácia pre morský výskum. Varovala tiež pred nebezpečenstvom, ktoré so sebou nesie únik paliva z potopených vojenských lodí.

Viac o téme: úhynDelfínyRuskoČierne moreVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu