Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ukrajina víta jasný postoj NATO k Rusku: Aliancia podľa Kulebu ukázala, že vie prijímať ťažké rozhodnutia

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba Zobraziť galériu (2)
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/ Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajina v stredu privítala vyhlásenie lídrov členských štátov Severoatlantickej aliancie na summite v Madride, ktorým označili Rusko za agresora a zaujali jasný postoj voči Moskve. Na sociálnej sieti to uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

"Severoatlantická aliancia dnes v Madride ukázala, že vie prijímať ťažké, avšak zásadné rozhodnutia. Vítame jasný postoj NATO k Rusku, ako aj pristúpenie Fínska a Švédska (do organizácie). Silná a aktívna podpora Ukrajiny pomôže chrániť euroatlantickú bezpečnosť a stabilitu," napísal Kuleba na sociálnej sieti Twitter.

Účastníci summitu NATO v Madride v stredajšom vyhlásení ostro odsúdili ruskú vojnu proti Ukrajine. "Ide o očividné porušenie medzinárodného práva. Otrasná krutosť Ruska spôsobila obrovské ľudské utrpenie a masívne vysídlenie, ktoré neúmerne postihuje ženy a deti. Rusko nesie plnú zodpovednosť za túto humanitárnu katastrofu," uvádza sa v deklarácii zo summitu, ktorú má TASR k dispozícii.

Prezidentka Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride  (Zdroj: TASR/AP Photo/Bernat Armangue)

Lídri členských štátov NATO zároveň označili Ruskú federáciu za najvážnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť spojencov združených v Aliancii a tiež pre mier a stabilitu v euroatlantickom priestore.

Viac o téme: RuskoNATOVojna na UkrajineDmytro Kuleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu