Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko sprísnilo opatrenia proti zahraničným agentom: Moskva varuje Západ, za zhabanie majetku odveta!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

MOSKVA - Poslanci ruskej Štátnej dumy v stredu schválili návrh zákona, ktorý rozširuje definíciu tzv. "zahraničných agentov". Moskva toto označenie využíva na zásahy voči kritikom Kremľa, píše agentúra AFP.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, vo svojom vyhlásení uviedla, že nové opatrenia umožnia lepšie "brániť ruské záujmy a zaistiť bezpečnosť Ruskej federácie"Označenie "zahraničný agent" je ruskými úradmi už od roku 2012 používané na pomenovanie kritikov, novinárov a aktivistov a ľudskoprávnych organizácií obvinených z vykonávania politických aktivít financovaných zo zahraničia.

Na zoznamy zahraničných agentov boli v Rusku zaradené už desiatky kritikov Kremľa vrátane novinárov, aktivistov za ľudské práva či umelcov. Mnohí z nich v obave z trestného stíhania odišli do exilu. Podľa nového návrhu zákona môže byť vyhlásená za zahraničného agenta akákoľvek osoba, ktorá je "pod zahraničným vplyvom" alebo dostáva akúkoľvek formu podpory zo zahraničia – nielen financie, ako tomu bolo doposiaľ.

Ilustračné foto.
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto.  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Takýmto osobám bude napríklad zakázané vyučovať na štátnych školách a organizovať verejné podujatia. "Zahraniční agenti" budú musieť zverejniť zdroje financovania, podrobiť sa povinným auditom a pripojiť túto hanlivú "nálepku" ku všetkým svojim zverejneným textom, videám či príspevkom na sociálnych sieťach. 

Príslušný návrh zákona musí schváliť ešte horná komora ruského Federálneho zhromaždenia a následne pôjde na podpis šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi. Do platnosti by mal vstúpiť 1. decembra. Moskva zintenzívnila represie voči kritikom režimu od 24. februára, kedy Putin podnikol inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

Moskva varovala Západ

Rusko v stredu naznačilo, že ak západné krajiny zhabú jeho zahraničné aktíva vrátane devízových rezerv ruskej centrálnej banky v hodnote 300 miliárd dolárov, mohlo by v rámci odvety skonfiškovať západné aktíva a podniky v Rusku. Informuje o tom TASR, ktorá čerpala zo správy agentúry Reuters.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová na stredajšom tlačovom brífingu varovala, že Rusko bude prípadné zmrazenie svojich aktív v zahraničí považovať za "nezákonný a nepriateľský útok, čo ho bude oprávňovať podniknúť odvetné kroky na ochranu svojich záujmov".

Rusko sprísnilo opatrenia proti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

"Nemali by sme zabudnúť na zahraničné aktíva západných krajín, podniky a občanov na území našej krajiny," povedala v tejto súvislosti Zacharovová. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ale aj ďalší západní politici už navrhli zhabanie ruských aktív v zahraničí a ich použitie na povojnovú obnovu Ukrajiny.

Viac o téme: MajetokZhabanieRuskoZápadŠtátna dumaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu