Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V severopoľskom meste Gdansk pomenovali námestie na počesť obrancov Mariupola

(Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

GDANSK - V severopoľskom meste Gdansk v piatok oficiálne inaugurovali nové námestie pomenované po vojakoch, ktorí takmer tri mesiace bránili juhoukrajinský Mariupol pred náporom ruských inváznych vojsk.

Súčasťou slávnostného otvorenia Námestia hrdinského Mariupola, ktoré sa nachádza v blízkosti miestneho ruského konzulátu, bola aj inštalácia výstavy fotografií z tohto vojnou zničeného ukrajinského mesta, uviedlo poľské rádio RMF 24. Premenovanie námestia jednomyseľne schválila koncom apríla gdanská mestská rada. O takéto symbolické gesto ju požiadal mariupolský starosta Vadym Bojčenko, keďže Gdansk je už niekoľko rokov partnerským mestom Mariupola. 

Archívne video: Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí

Satelitné snímky ukazujú reálne hrôzy z obliehaného mesta Mariupoľ, uviazlo tam vyše 160-tisíc ľudí (Zdroj: profimedia.sk)

Gdanskí predstavitelia chcú týmto spôsobom zmobilizovať ešte väčšiu podporu pre Ukrajincov, ktorí v Ruskom rozpútanej vojne bránia svoju nezávislosť a suverenitu. Výstava fotografií na "Skwere Bohaterskiego Mariupola" bude nainštalovaná až do konca leta. Titul hrdinského mesta udelil Mariupolu, medzičasom dobytého a okupovaného Ruskom, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Členovia gdanskej mestskej rady pri premenovaní námestia prirovnali súčasný Mariupol, z veľkej časti zničený v dôsledku ruských útokov, k Varšave, ktorú po povstaní v roku 1944 zrovnali so zemou nemeckí nacisti. V Gdansku už majú aj Námestie slobodnej Ukrajiny. 

Viac o téme: NámestieGdanskMariupolObrancovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu