Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci zistili, aká kombinácia vakcín proti COVIDU je najúčinnejšia: Takéto očkovanie chráni najlepšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

HONG KONG - V prípade posilňovacej dávky vakcíny proti COVID-19 nebolo doposiaľ jasné, aký typ vakcíny je najúčinnejší. Výskumníci sa preto pozreli na to, či účinnosť spočíva v počte dávok alebo kombinácii typov vakcín. Ich zistenia naznačujú, že ľudia, ktorí sa dali zaočkovať v tomto režime, sú chránení najlepšie.

Tri dávky rovnakej vakcíny alebo kombinácie rôznych typov vakcín fungujú porovnateľne dobre pri prevencii proti covidu, dokonca aj proti rôznym variantom, uvádza nová štúdia zverejnená v akademickom časopise The BMJ. Zistenia naznačujú, že kľúčom k zlepšeniu imunity je počet dávok vakcíny a nie kombinácie typov vakcín. Zatiaľ čo účinnosť jednotlivých vakcín proti COVID-19 je dobre známa, účinnosť kombinácií je menej jasná, najmä pre konkrétne skupiny, ako sú starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou. 

Vedci zistili, aká kombinácia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Rogelio V. Solis, Getty Images)

Napriek rýchlemu poklesu infekcií a úmrtí na COVID-19 je kvôli obavám z ubúdajúcej vakcinačnej imunity a nových variantov dôležité pochopiť, ktoré kombinácie vakcín sú najúčinnejšie. Výskumníci z Čínskej univerzity v Hongkongu (CUHK) preto každý týždeň od 8. marca 2022 prehľadali 38 databáz Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o COVID-19, kde našli zverejnené štúdie a predtlače. Identifikovali 53 štúdií zahŕňajúcich viac ako sto miliónov účastníkov s 24 kombináciami schválených očkovacích režimov a sedem rôznych typov vakcín. Podanie troch dávok tej istej vakcíny je známe ako homológny režim, zatiaľ čo podanie tretej dávky, ktorá sa líši od predchádzajúcej jednej (v prípade jednodávkových vakcín) alebo dvoch dávok, je známe ako heterológny režim. 

Po zohľadnení rozdielov v dizajne a kvalite štúdie vedci zistili, že tri dávky akejkoľvek mRNA vakcíny sú účinné na 96 percent proti nezávažným priebehom covidu a 95-percentne účinné pri znižovaní  rizika hospitalizácie súvisiacej s ochorením. Použitie posilňovacej dávky na báze mRNA po dvoch dávkach adenovírusových vektorových vakcín má tiež uspokojivú, 88-percentnú účinnosť. Výsledky zároveň ukazujú, že akýkoľvek trojdávkový režim (heterológny alebo homológny) indukuje vyššiu imunitu vo všetkých vekových skupinách, dokonca aj u ľudí vo veku nad 65 rokov, než dvojdávkový homológny režim. 

Vedci zistili, aká kombinácia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tretia posilňovacia dávka je potrebná na prevenciu infekcie spôsobenej omikronovým variantom. U pacientov s oslabenou imunitou tretia posilňovacia dávka na báze mRNA ako súčasť heterológneho alebo homológneho režimu výrazne zlepšuje ochranu v porovnaní s dvoma dávkami. Účinnosť trojdávkových očkovacích režimov proti úmrtiam súvisiacim s COVID-19 však zostáva neistá. Výskumníci tak dospeli k záveru, že zatiaľ čo režim s tromi dávkami mRNA vakcín sa zdá byť najúčinnejší pri prevencii proti COVID-19, akékoľvek heterológne a homológne režimy s tromi dávkami fungujú porovnateľne dobre, dokonca aj proti rôznym variantom. Výskum má však isté obmedzenia kvôli nedostatočnému množstvu informácií. Napriek tomu ide o dobre navrhnutú štúdiu, ktorá sumarizuje účinnosť všetkých dostupných očkovacích režimov proti ochoreniu COVID-19.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu