Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci odhalili, čo môže zhoršiť priebeh COVIDU-19 a jeho následky krátkodobo aj dlhodobo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

LOS ANGELES - Štúdia vedcov z Univerzity v Južnej Kalifornii uvádza, že zvýšený podiel škodlivých častíc v ovzduší má vplyv na priebeh a závažnosť ochorenia COVID-19. Na výskume spolupracovali s konzorciom integrovanej riadenej starostlivosti Kaiser Permanente. Výsledky ich pozorovaní boli zverejnené v časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Americkí vedci poukazujú na zvýšené riziko závažného priebehu covidu-19 u pacientov, ktorí sú  vystavení jemným časticiam (PM2,5) a oxidu dusičitému (NO2). Ide pritom o dve bežné zložky ovzdušia na juhu Kalifornie. Tieto látky produkuje pozemná a letecká doprava, priemyselné spaľovanie i ďalšie zdroje. Štúdia zároveň naznačuje, že môžu zhoršiť následky prekonanej koronavírusovej infekcie z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. "Náš výskum ukázal, že priemerná jednoročná expozícia PM2,5 sa premietla do 20-30-percentného zvýšenia rizika hospitalizácie, intenzívnej respiračnej podpory a prijatia na jednotku intenzívnej starostlivosti v dôsledku COVID-19. Expozícia NO2 počas jedného mesiaca priniesla zvýšené riziko o 12 až 18 percent," uviedla vedúca výskumného tímu Zhanghua Chenová. 

Vedci odhalili, čo môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Zároveň zistili, že dlhodobá expozícia PM2,5 bola spojená s vyšším rizikom úmrtnosti na COVID-19. Experti skúmali kohortu u viac ako 74 000 covid pacientov, ktorí boli diagnostikovaní od marca do augusta 2020. Vďaka podrobným informáciám o bydlisku a  elektronickým zdravotným záznamom boli schopní presne predpovedať históriu expozície pre konkrétne znečisťujúce látky. 

Zistenia boli jednoznačné

Už počas pandémie viaceré štúdie zamerané na národné ekologické údaje naznačili súvislosť medzi dlhodobým vystavením znečistenému ovzdušiu, výskytom a úmrtnosťou na COVID-19. "Ekologické analýzy podliehajú mnohým predsudkom a nebolo jasné, či by sa zistenia dali použiť aj mimo komunitnej úrovne. V našej kohortovej štúdii populácie sa nám podarilo využiť sofistikovanosť EMR na vytvorenie dobre definovanej klasifikácie COVID-19 a vystaveniu sa znečistenému ovzdušiu na individuálnej úrovni," priblížila Chenová. Zistenia boli jednoznačné. Uznávaný profesor a spoluautor štúdie Frank Gilliland uviedol, že výsledky sú dôkazom, že dýchanie čistého vzduchu môže eliminovať závažnosť infekcie. "Keď je niekto infikovaný, prospieť mu môže znížené vystavenie sa škodlivým látkam v ovzduší, pretože znižuje riziko nepriaznivých následkov a má tiež mnoho ďalších zdravotných výhod." 

Vedci odhalili, čo môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem poskytovania výsledkov na individuálnej úrovni prinieslo využitie tejto kohorty aj ďalšie výhody. "Kaiser Permanente obohatil základné informácie o pacientoch, ktoré sú známe aj ako kovariáty. Ide o faktory vrátane rasy, etnickej príslušnosti, pohlavia a socioekonomického statusu. To nám umožnilo prispôsobiť sa sociálnej demografii a komorbiditám, akými sú cukrovka, obezita a astma," uviedla ďalšia členka tímu Anny Xiangová. Na základe týchto zistení plánuje Chenová a jej kolegovia preskúmať intervenčné prístupy, ako napríklad používanie čističiek vzduchu, ktoré znižujú úrovne expozícií PM2,5. 

Viac o téme: OvzdušieKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu