Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európska lieková agentúra tvrdí, že vakcíny proti KORONAVÍRUSU nespôsobujú stratu menštruácie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Charles Krupa)

LONDÝN - Dostupné údaje naznačujú, že mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 nespôsobujú stratu menštruácie. V piatok to oznámila Európska lieková agentúra (EMA), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Skúmanie problému si vynútili správy o poruchách menštruácie po prijatí jednej alebo dvoch dávok mRNA vakcíny proti covidu od spoločnosti Moderna či od konzorcia Pfizer/BioNTech. Poruchy menštruačného cyklu sa môžu vyskytnúť z celej škály príčin, vrátane iných existujúcich zdravotných ťažkostí, ako aj stresu a vyčerpanosti. Zdravotnícke úrady zdôraznili, že prípady boli hlásené aj po covide. O strate menštruácie možno hovoriť vtedy, ak sa krvácanie nedostaví počas obdobia 90 dní a viac.

Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej liekovej agentúry (EMA) však ešte stále prešetruje prípady príliš silného menštruačného krvácania po podaní spomenutých dvoch vakcín.
Znepokojujúce správy o nadmerných menštruáciách sa začali preverovať po štúdii v Nórsku, ktorá naznačovala, že nárast prípadov tohto javu nasledoval práve po zaočkovaní proti koronavírusu. Nadmerná menštruácia je krvácanie charakterizované zvýšeným množstvom a/alebo trvaním, ktoré zasahuje do kvality života. PRAC v piatok oznámil, že preveril všetky dostupné údaje o prípadnom riziku, ale požiadal výrobcov vakcín, aby poskytli aktualizovanú súhrnnú správu o prípadoch.

Viac o téme: MenštruáciaVakcínyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu