Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chorých na KORONAVÍRUS budú v HongKongu sledovať elektronické náramky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Mark Schiefelbein)

HONGKONG - Hongkong nariadi elektronické sledovacie náramky pre ľudí v domácej karanténe a podľa vzoru Číny zavedie systém elektronických zdravotných kódov. V pondelok o tom informoval hongkonský minister zdravotníctva Lu Čchung-mao. Informuje o tom agentúra AFP.

Náramky sa zavádzajú od piatka a budú povinné pre ľudí s pozitívnym testom. Počas domácej karantény nemôžu opúšťať príbytky; v prípade jej porušenia im hrozí pokuta do 25.000 hongkonských dolárov (približne 3200 eur) a polročné väzenie. "Musíme sa uistiť, že domáca izolácia je presnejšia a zároveň humánna," uviedol minister.

Hongkong používal dva typy náramkov na sledovanie ľudí v domácej karanténe: plastový náramok s QR kódom a neskôr objemný elektronický sledovač. V rámci systému zdravotných kódov, ktorý sleduje pohyb osôb cez mobilné telefóny, bude ľuďom umožnený voľný pohyb, ak budú mať  QR kód zelenej farby. Kód sa zmení na žltý, ak boli v blízkom kontakte s infikovanou osobou, a na červený, ak mali pozitívny test.

Pozitívne výsledky testov ľudia radšej nenahlasujú

Ľudia s červeným a so žltým kódom nebudú mať povolený vstup na "vysokorizikové" miesta, ako sú nemocnice a zariadenia starostlivosti o seniorov. Nebudú si môcť ani skladať z tváre respirátory. Ochrancovia ľudských práv kritizujú čínsky systém zdravotných kódov ako zásah do súkromia a varovali, že Peking získané údaje zneužíva aj na obmedzovanie slobôd a kontrolu pohybu.

Ľudia pozitívne výsledky testov radšej nenahlásia v obave z narušenia súkromia. Hoci opatrenia môžu mať len "okrajový vplyv" na zníženie šírenia vírusu v komunite, "znepokojivejší vplyv to môže mať na testovanie a podávanie správ," povedal Ben Cowling, profesor epidemiológie na Fakulte verejného zdravia Hongkonskej univerzity.

Viac o téme: MonitorovanieKoronavírusHong Kong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu