Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Záhada na Marse? NASA zverejnila podivné FOTO, keď ľudia zistili, čo to je, penili

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/NASA Jet Propulsion Laboratory)

WASHINGTON - Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že tieto trosky na Marse sú pozostatky mimozemského UFO. V skutočnosti ide o neporiadok po NASA. Experti uviedli, že tieto pozostatky chcú študovať v rámci prípravy na budúcu misiu. U niektorých to ale vyvolalo vlnu kritiky za to, že pozemšťania znečisťujú ďalšiu planétu.

Fotografia, ktorú zverejnilo laboratórium NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), zachytáva rozbitú plochu použitú na bezpečné pristátie súpravy na Marse. Jej "autorom" je vrtuľník Ingenuity, ktorý ju poslal na Zem. V pozadí tiež vidno použitý padák. 

Zostup na Červenú planétu je extrémne zložitý, astronómovia hovoria o "siedmich minútach teroru". Počas tejto napätej záverečnej fázy sa kozmická loď pohybuje atmosférou Marsu neuveriteľnou rýchlosťou 12 000 míľ za hodinu (vyše 19 000 km/hod) v spaľujúcich teplotách a má iba 400 sekúnd na zníženie rýchlosti na menej ako jeden meter za sekundu. 

 

We spy with our little eyes…rover landing gear! During the #MarsHelicopter’s 26th flight, it took photos of the entry,...

Posted by NASA Jet Propulsion Laboratory on Wednesday, April 27, 2022

Vedci chcú teraz študovať pozostatky zachytené na zábere v rámci prípravy na budúcu misiu, v ktorej majú v úmysle priviezť horninu z Marsu späť na Zem. "Rover Perseverance mal najlepšie zdokumentované pristátie na Marse v histórii, pričom kamery ukazovali všetko od nafukovania padákov až po pristátie," uviedol Ian Clark z JPL. Snímky z Ingenuity však ponúkajú iný uhol pohľadu. "Pokiaľ zdôraznia, že naše systémy fungovali tak, ako si myslíme, že fungovali, alebo poskytnú čo i len jeden dátový súbor inžinierskych informácií, ktoré môžeme použiť na plánovanie Mars Sample Return, bude to úžasné. A ak nie, zábery sú stále fenomenálne a inšpirujúce," dodal Clark. 

Rover Perseverance pristál na Marse 18. februára v kráteri Jazero.
Zobraziť galériu (2)
Rover Perseverance pristál na Marse 18. februára v kráteri Jazero.  (Zdroj: Nasa/JPL-Caltech)

Fotografie však vyvolali aj isté obavy; mnohí kritizujú vesmírnu agentúru za to, že nechala vo vesmíre odpadky. "Prekliati pozemšťania, vždy zanechávame za sebou odpadky," napísal jeden z komentujúcich. "Neuspokojili sme sa len s ničením našej vlastnej planéty," pridal sa ďalší.

Viac o téme: VesmírNASAMarsIngenuity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu