Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fenomenálny úspech Slováka: Jeho FOTO očarila NASA, vysvetlenie jej výnimočnosti

Tomášovi Slovinskému sa podarilo vytvoriť výnimočnú snímku zatmenia Mesiaca Zobraziť galériu (2)
Tomášovi Slovinskému sa podarilo vytvoriť výnimočnú snímku zatmenia Mesiaca (Zdroj: Tomáš Slovinský/NASA)

WASHINGTON - Americký úrad pre letectvo a vesmír zverejnil v stredu 18. mája snímku dňa, ktorá opäť pochádza od slovenského astrofotografa a popularizátora astronómie Tomáša Slovinského. Zachytáva nebeský úkaz - úplné zatmenie Mesiaca vyfotografované z Chile - ktoré sa udialo v noci z 15. na 16. mája. Toto zatmenie bolo navyše mimoriadne vzácne. 

Astronomická snímka dňa NASA (Astronomy Picture Of the Day, skrátene APOD) je prestížne ocenenie najzaujímavejšej astronomickej fotografie dňa, ktorú pre každý deň vyberajú a následne doplňujú o opis editori profesor Jerry Bonnell z Michiganskej Technologickej Univerzity a profesor Robert Nemiroff z Univerzity v Marylande. 

Mottom APODu je "objavujte vesmír" a od roku 1995, kedy tento projekt započal, sa stal jedným z najuznávanejších svojho typu po celom svete. "Pre každého fotografa je podobné ocenenie vzácne," povedal astrofotograf. Slovenskému fotografovi Tomášovi Slovinskému sa podarilo jeho najnovšou snímkou umiestniť v tejto rubrike už siedmykrát. Za fotografiou stojí zaujímavý príbeh a vysvetlenie jej výnimočnosti. 

Tomášovi Slovinskému sa podarilo vytvoriť výnimočnú snímku zatmenia Mesiaca.
Zobraziť galériu (2)
Tomášovi Slovinskému sa podarilo vytvoriť výnimočnú snímku zatmenia Mesiaca.  (Zdroj: Tomáš Slovinský/NASA)

Slovinský sa zúčastnil expedície

Tomáš sa zúčastnil profesionálnej fotografickej expedície vedenej prestížnou organizáciou NOIRLab na najväčšie svetové observatóriá v Arizone, na Hawaii a v Čile, aby zachytával krásy nočnej oblohy. Po tejto expedícii zostal jeden mesiac na najsuchšom mieste na Zemi - v čilskej púšti Atacama, kde čakal až na noc, kedy sa Mesiac ponorí do zemského tieňa a zahalí ho typické oranžové sfarbenie. Napriek tomu, že v púšti Atacama je ročne vyše tristo jasných nocí, noc počas úplného zatmenia Mesiaca dala fotografom poriadne zabrať. Vysoká oblačnosť z veľkej časti znemožňovala zachytiť úkaz v plnej kráse. "Najkrajší pohľad sa fotografovi naskytol tesne pred úplnou fázou zatmenia, kedy posledné slnečné lúče na osvetlenom Mesiaci vytvárali s oblakmi zaujímavý úkaz - žiaru okolo jasnej časti Mesiaca pripomínajúcu klenot či prsteň," hovorí Slovinský. Navonok jednoduchá fotografia tak zrazu dostala iný ráz a zaujala aj samotnú NASA, ktorá vybrala fotografiu Slováka spomedzi stoviek fotografií tohto úkazu naprieč celým svetom. 

Toto zatmenie bolo výnimočné

"Májové úplné zatmenie Mesiaca bolo výnimočné i v inom slova zmysle - bolo mimoriadne tmavé. Podobný úkaz nastane len raz za niekoľko rokov, až desiatky rokov. Naposledy sa tak stalo v roku 1992 a 1993. Na Slovensku sa podobného úkazu dočkáme až v roku 2025," povedal na záver Slovinský. 

Viac o téme: Zatmenie MesiacaNASAČileTomáš Slovinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu