Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bojíte sa, že ste sa nakazili od osoby, ktorá má príznaky KORONAVÍRUSU? Najnovšie odhalenie vedcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Príznaky covidu-19 nemajú žiadny vplyv na pravdepodobnosť, že infikovaná osoba prenesie chorobu na ďalších ľudí. Vyplýva to z britskej štúdie, v ktorej boli prvýkrát na svete dobrovoľníci zámerne vystavení koronavírusu, napísala agentúra Reuters.

Výskumný projekt vznikol pod vedením spoločnosti Open Orphan v spolupráci s londýnskou Imperial College. Štúdia ukázala, že u osemnástich účastníkov, ktorí sa vírusom nakazili, nemala závažnosť príznakov alebo ich úplná absencia vplyv na vírusovú nálož v dýchacích cestách. 

Bojíte sa, že ste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri klinickom testovaní bolo vírusu vystavených 36 zdravých dospelých, ktorí sa predtým neinfikovali pôvodným kmeňom vírusu SARS-CoV-2 a zároveň neboli očkovaní. Výskumníci ich následne pozorovali v karanténnom prostredí. Dvaja ľudia boli nakoniec zo štúdie vylúčení, pretože sa u nich dodatočne našli protilátky. Vírusom sa infikovala viac ako polovica pozorovaných. Podľa vedcov sa u nikoho z účastníkov nevyskytli závažné príznaky, tento model pozorovania je teda pre zdravých, mladých dospelých bezpečný. 

Poznatky výskumu podčiarkujú, aké ťažké je zamedziť komunitnému šíreniu nákazy, podotýka agentúra Reuters. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v posledných týždňoch varuje pred novým nárastom prípadov koronavírusovej nákazy.

Viac o téme: InfekciaPríznakyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu