Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemecko od 1. mája ruší povinnú karanténu pre ľudí s KORONAVÍRUSOM

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecko od 1. mája ruší povinnú karanténu pre osoby, ktoré sa nakazia koronavírusom, s výnimkou pracovníkov v zdravotníctve. Oznámil to v pondelok minister zdravotníctva Karl Lauterbach s tým, že päťdňová izolácia pre infikované osoby je naďalej "dôrazne odporúčaná". Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

Povinná karanténa bude naďalej platiť pre zamestnancov zdravotníckych a ošetrovateľských zariadení a domovov pre seniorov. Na jej ukončenie budú potrebovať negatívny antigénový alebo PCR test.

Ministerstvo odporúča, aby dobrovoľnú izoláciu podstúpili aj ľudia, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými covidom. "Súčasné pravidlá fungujú, avšak nie sú nevyhnutné z dlhodobého hľadiska," uviedol Lauterbach, ktorý sa na zmenách dohodol spoločne so šéfmi rezortov zdravotníctva 16 spolkových krajín Nemecka.

Nemecko eviduje vysoké počty infikovaných

Uvoľnenie karanténnych pravidiel má vyriešiť aj masívne výpadky personálu v rôznych profesiách v čase, keď Nemecko stále eviduje vysoké počty infikovaných. Keďže väčšina z nich má mierny priebeh ochorenia, nemocnice nie sú preťažené. Lauterbach zhodnotil aktuálny vývoj pandémie v Nemecku za mierne pozitívny. "Zdá sa, že sme dosiahli zlomový bod," povedal s tým, že "počty nakazených klesajú".

Nemecko už 20. marca zmiernilo väčšinu protipandemických opatrení. Vláda v Berlíne okrem toho pre nedostatočnú podporu v parlamente medzičasom ustúpila z plánov na zavedenie povinného očkovania proti covidu pre všetkých obyvateľov nad 18 rokov. V pondelok predložila skupina poslancov Spolkového snemu vrátane kancelára Olafa Scholza a ministra Lauterbacha kompromisný návrh, podľa ktorého by sa povinná vakcinácia vzťahovala len na ľudí starších ako 50 rokov.

Viac o téme: OpatreniaKaranténaNemeckoKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu