Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Čína hlási najvyšší počet infikovaných od začiatku pandémie: Ohniskom nákazy je Šanghaj

Pracovníci vykladajú potraviny z nákladného auta predtým, ako ich distribuujú miestnym obyvateľom v rámci blokovania COVID-19 v Šanghaji
Pracovníci vykladajú potraviny z nákladného auta predtým, ako ich distribuujú miestnym obyvateľom v rámci blokovania COVID-19 v Šanghaji (Zdroj: SITA/Chinatopix Via AP)

ŠANGHAJ - Čína v stredu hlásila viac než 20.000 prípadov nákazy koronavírusom, čo je vôbec najviac od začiatku pandémie. Ohniskom šírenia napriek prísnemu lockdownu zostáva najľudnatejšie mesto Šanghaj, informovala agentúra AFP.

Čínskym úradom sa dlhodobo darilo uplatňovať stratégiu nulovej tolerancie covidu, a to za pomoci lokalizovaných lockdownov, hromadného testovania a obmedzenia cestovania zo zahraničia.

Počet prípadov tak až do marca, na rozdiel od mnohých iných krajín sveta, zostával na nízkej úrovni, na dvoj- alebo trojciferných číslach. Za posledné týždne však začali v krajine denne pribúdať tisíce nakazených, čo zapríčinilo šírenie vysokoinfekčného variantu omikron.

Čínske úrady v stredu hlásili 20.472 nových prípadov covidu. Podľa AFP takýto vysoký počet nakazených nebol v Číne oficiálne hlásený ani v počiatočnej fáze pandémie, ktorá na prelome rokov 2019-2020 vypukla v stredočínskom meste Wu-chan.

Väčšina z uvedeného počtu prípadov je však asymptomatických a v stredajšej bilancii nepribudli nijaké nové úmrtia.

Epicentrom je Šanghaj

Epicentrom súčasného šírenia vírusu je 25-miliónový Šanghaj, kde už minulý týždeň zaviedli lockdown - najskôr pre východnú a potom pre západnú časť mesta. Tento týždeň lockdown rozšírili na celý Šanghaj.

Spomedzi vyše 20.000 nových prípadov bolo viac než 80 percent zaznamenaných práve v Šanghaji. Od stredy má v meste prebiehať plošné testovanie všetkého obyvateľstva.

Obyvatelia niektorých častí mesta na sociálnych médiách tvrdia, že nesmú opustiť svoje bydlisko dokonca ani na nákup základných potravín. Zároveň sa sťažujú na problémy s on-line objednávaním potravín a vody spôsobené nedostatkom zásob a personálu.

Zároveň narastá tlak na miestne karanténne zariadenia, keďže podľa platných pravidiel musí byť každá pozitívne testovaná osoba – aj asymptomatická či len s miernymi príznakmi – izolovaná od ostatných. Pobúrenie vyvoláva aj opatrenie, v rámci ktorého oddeľujú novorodencov a malé deti od rodičov, ak mal niekto z rodiny pozitívny výsledok testu na koronavírus.

Viac o téme: PandémiaČínaŠanghajKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu