Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odborníci varujú: Ak si všimnete toto na svojej tvári, môže ísť o príznak OMIKRONU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BALTIMORE - Rýchlosť, akou sa omikron šíri po svete, nie je jedinou črtou, v ktorej sa líši od predchádzajúcich variantov. Odborníci na vírusy a lekári varujú, že infekcia omikronom sa môže prejaviť odlišne od predchádzajúcich prípadov, a to tak v závažnosti, ako aj v podobe symptómov. Lekári najnovšie upozornili na príznak, ktorý môžete spozorovať na tvári.

Zdá sa, že výrazy ako "bolesť očí" či "svrbenie očí" sú na Googli čoraz vyhľadávanejšie. Niekoľko ľudí o svrbení očí v súvislosti s ich nedávnym prekonaním covidu-19 písalo aj na Twitteri. "Začalo sa to bolesťou hrdla, rýchlo som sa toho zbavil. Potom som ale začal veľa kýchať a svrbeli ma nos a oči," napísal jeden z užívateľov Twitteru o nákaze variantom omikron. Iná osoba sa podelila s podobnou skúsenosťou; trpela bolesťami svalov, vysokou horúčkou, svrbením očí, nevoľnosťou a kašľom.

Problémy s očami neboli často pozorované u predchádzajúcich variantov koronavírusu, ale podľa Kliniky Mayo sa objavilo viacero hlásení o začervenených, resp. boľavých očiach, citlivosti na svetlo či svrbení očí. "Mnoho respiračných vírusov môže ovplyvniť spojivku oka," vysvetlil Amesh Adalja z Johns Hopkins Center for Health Security. 

Bolí vás táto časť tela? Expertka upozorňuje na veľmi nezvyčajný príznak nákazy OMIKRONOM

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) omikron viac postihuje horné dýchacie cesty než pľúca, na rozdiel od predchádzajúcich variantov. Výsledkom je, že vyvoláva viac symptómov v oblastiach, ako je nos, hrdlo a oči. Optometrička Tatevik Movsisyanová z Ohio State University uviedla, že vplyv omikronu na oči môže spôsobiť nepríjemné pocity. "Pri akomkoľvek víruse je odpoveďou tela zápal, ktorý môže spôsobiť začervenanie a svrbenie očí." 

Odborníci varujú: Ak si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Svrbenie očí samo o sebe ale neznamená, že máte omikron. Ak sa u vás prejaví len spomínaný problém s očami a nič iné, je to pravdepodobne dôsledok niečoho iného. Na upokojenie podráždených očí odborníci odporúčajú používať voľne predajné kvapky do očí. V žiadnom prípade si nepretierajte podráždené oči, pretože môžete rozšíriť infekciu do iných oblastí tela. Pokiaľ sa u vás objavia podráždené a svrbiace oči v dôsledku covidu, tento symptóm by mal po prekonaní choroby ustúpiť.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu