Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Odborníci varujú pred smrteľným vírusom: Šíria ho kliešte! Inkubačná doba môže trvať týždne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ATLANTA - Nový výskum analyzoval potenciálne smrteľný Heartland vírus. Choroba môže mať hrozivé následky, ktoré sa v niektorých prípadoch končia až zlyhaním viacerých orgánov. Neexistuje žiadna vakcína ani liek.

Koronavírus stále nezmizol, no už teraz prichádzajú znepokojivé správy o ďalšej nákaze, ktorá je potenciálne nebezpečná pre ľudí. Štúdia vykonaná v americkom štáte Georgia zistila, že uhryznutie kliešťom môže byť pre ľudí smrteľné po tom, čo bol v hmyze objavený smrtiaci vírus.

Zdravotnícki experti objavili takzvaný Heartland bandavírus v kliešťoch amerických po tom, čo sa toto ochorenie predtým v štáte vyskytovalo iba u jeleňov. Vírus bol prvýkrát zaznamenaný v Missouri v roku 2009. Až v roku 2013 sa zistilo, že vírus môže na človeka preniesť kliešť. Výskum naznačuje, že jeden z 2000 kliešťov je nositeľom vírusu. Nová štúdia zverejnená v časopise Emerging Infectious Diseases vrhá viac svetla na túto problematiku. 

Odborníci varujú pred smrteľným
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Symptómy infekcie zahŕňajú horúčku, bolesť hlavy, svalov, stratu chuti do jedla a veľkú stratu krvných doštičiek, ktoré sú dôležité pri tvorbe krvných zrazenín. Podľa chorvátskeho experta na biomedicínske vedy Tomislava Meštrovića môže byť nákaza srdcovým vírusom smrteľná. "Treba zdôrazniť, že Heartland vírus môže byť potenciálne smrteľný. Spôsobuje rýchlo sa šíriacu infekciu so zlyhaním viacerých orgánov a ťažkým šokom, dokonca aj u pacientov bez významných sprievodných chorôb," píše v článku na News Medical

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Môže trvať dva týždne, kým sa objavia prvé príznaky, pričom väčšina uhryznutí kliešťom obsahujúcim Heartland vírus vedie k hospitalizácii. Podľa americkej zdravotníckej agentúry neexistujú žiadne vakcíny ani lieky na prevenciu, resp. liečbu infekcie Heartland vírusom.

Viac o téme: KliešťHeartland vírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu