Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Rakúsko ukončilo lockdown pre nezaočkovaných, odteraz majú relatívnu slobodu

Ľudia vo Viedni s rúškami
Ľudia vo Viedni s rúškami (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - V Rakúsku sa v pondelok skončil dvaapolmesačný lockdown, ktorý sa týkal ľudí nezaočkovaných proti koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra APA. Nezaočkovaní obyvatelia sa tak môžu opäť relatívne slobodne pohybovať na verejnosti bez toho, aby im hrozila pokuta.

Ako však poznamenáva agentúra APA, prístup na mnohé miesta, s výnimkou napríklad predajní s tovarom dennej spotreby, naďalej ostáva obmedzený pre ľudí, ktorí podstúpili očkovanie alebo prekonali ochorenie COVID-19. Nezaočkovaní môžu od pondelka navštevovať iné domácnosti. Doteraz mohli vychádzať z domu, iba ak išli do práce, potravín, drogérie, športovať alebo na vychádzku.

Od zajtra vstupuje do platnosti povinné očkovanie

Od začiatku februára vstupuje v Rakúsku do platnosti povinné očkovanie proti covidu. Od 12. februára už nebude potrebné preukazovať sa potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia v obchodoch a o týždeň neskôr už ani v gastronómii.

Od 1. februára zároveň stratia v Rakúsku platnosť státisíce osvedčení o očkovaní, keďže vláda skrátila ich platnosť od poslednej dávky z deviatich mesiacov na šesť. Má sa to dotknúť približne 320.000 osôb, ktoré zatiaľ nedostali posilňujúcu dávku vakcíny. Diskutovalo sa o možnom posunutí tohto termínu alebo zavedení prechodného obdobia, vláda však k tomuto kroku nakoniec nepristúpila.

Viac o téme: PandémiaRakúskoKoronavírusLockdownNezaočkovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu