Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Aljaške zaznamenali veľmi znepokojivý jav: Experti tvrdia, je to absurdné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANCHORAGE - Americký štát Aljaška zaznamenal v posledných dňoch neobvykle vysoké teploty, ktoré na niektorých miestach prekonali doterajšie historické rekordy. Mesto Kodiak v nedeľu ráno nameralo 19,4 stupňa Celzia, čo jeden z miestnych expertov označil za "absurdné". Vysoké teploty spôsobili vo vnútrozemí silné búrky, hoci býva december v danej oblasti zvyčajne veľmi suchý. Okrem sneženie mnohé oblasti zasiahol silný dážď, ktorý veľmi rýchlo namŕzal a na mnohých miestach tam znemožnil dopravu.

Na ostrovoch na juhu a západe Aljašky v decembri obvykle panujú teploty okolo nuly, situácia na tieto vianočné sviatky však bola výrazne odlišná. Okrem rekordu na Kodiaku hlásilo viac ako 16 stupňov Celzia aj mesto Cold Bay na Aljašskom poloostrove, mesto Unalaska 25. decembra zaznamenalo zhruba 13 stupňov, išlo tak o najvyššiu vianočnú teplotu v histórii štátu Aljaška. 

V roku 2020 zaznamenali na Sibíri niečo, čo ešte nikdy predtým: Vedci sú extrémne znepokojení

Rick Thoman z aljašského klimatického centra označil terajšie teploty za absurdné. Miestnym obyvateľom komplikujú život v krátkodobom meradle najviac tým, že sa v ich dôsledku dostáva veľké množstvo zrážok do aljašského vnútrozemia. Za normálnych okolností je tamojší mrazivý vzduch pomerne suchý, oblasť okolo druhého najväčšieho aljašského mesta Fairbanks však v posledných dňoch zasiahli búrky, ktoré priniesli najväčšie množstvo zrážok od roku 1937. Na mnohých miestach napadli v krátkom čase desiatky centimetrov snehu, následne ale prišiel dážď, ktorý na studených cestách rýchlo namŕzal a pokryl ich súvislou vrstvou ľadu, ktorú ide odstrániť len veľmi ťažko. Aljašské ministerstvo dopravy preto upozornilo, že cesty zrejme ostanú zle prejazdné veľmi dlho. Súčasnú situáciu na svojom Twitteri nazval úrad Icemaggedonom, čo je spojenie slov ice (ľad) a armagedon. 

Náhly príchod teplého počasia uprostred zimy je na Aljaške v posledných dvoch desaťročiach stále častejším javom. Ide o jeden z prejavov klimatických zmien. "Toto je presne to, čo v otepľujúcom sa svete očakávame," vyhlásil Thoman. Problémy pritom nemajú len ľudia; namrznutý povrch komplikuje život aj divoko žijúcim severoamerickým sobom a pižmoňom, ktorí sa cez ľad nevedia dostať k potrave. Podobných ťažkostí bude podľa expertov časom stále pribúdať. Nedávna štúdia zverejnená v odbornom časopise Nature Communications predpovedá, že okolo rokov 2060 a 2070 bude na Aljaške v zime viac pršať ako snežiť.

Viac o téme: DecemberRekordPočasieTeplotyAljaška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu