Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Experti varujú pred hrozbou, ktorá číha v nemocniciach na pacientov s COVIDOM

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

GLASGOW - Keď sa pacient s ťažkým priebehom covidu-19 ocitne na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), očakáva sa, že práve toto miesto je preňho tým najbezpečnejším pre záchranu života. Realita však môže byť iná. Aj napriek sterilnému prostrediu tu číha ďalšia hrozba.

Odborníci varujú pred druhom huby, ktorá je schopná preniknúť do už oslabených pľúc pacientov s koronavírusom, píše Daily Mail. Takýmto spôsobom zomiera na JIS-ke takmer 70 percent pacientov. Aspergillus fumigatus je všade okolo nás (vo vzduchu, v pôde, potrave, dokonca aj v rozkladajúcom sa materiáli, akým je záhradný kompost). Šíri sa mikroskopickými spórami, no je možné ju vidieť na vlhkom povrchu rôznych materiálov vo forme sivého až bieleho vankúšika. Jej výskyt bol už potvrdený aj v areáli nemocníc. 

Experti varujú pred hrozbou,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Laurent Gillieron/Keystone via AP)

Táto huba je veľmi prispôsobivá na nové prostredie. Dokáže infikovať ľudské telo, ktorého imunitný systém je veľmi oslabený. U človeka sa následne prejaví choroba aspergilóza. Je podobná nákaze koronavírusom, keďže napáda hlavne pľúca. V nich je Aspergillus fumigatus schopný narásť až do veľkosti tenisovej loptičky. Navyše infekcia sa potom z pľúc môže rozšíriť do kože, mozgu, srdca alebo obličiek. 

Prípad zo Škótska 

Spojitosť s koronavírusom sa prvýkrát objavila na Britských ostrovoch minulý mesiac. Vdova po škótskom vládnom úradníkovi teraz žiadala premiéra krajiny, aby začal vyšetrovanie v nemocnici, kde vlani zomrel jej manžel. Andrew Slorance sa v Univerzitnej nemocnici kráľovnej Alžbety v Glasgowe liečil na ťažký priebeh covidu šesť týždňov. Jeho telo bolo oslabené už pred ochorením, pretože podstupoval liečbu chemoterapiou. 

V úmrtnej správe nemocnica uviedla, že príčinou smrti bolo zlyhanie pľúc na ťažký zápal, ktorý vyvolal koronavírus. Louise Sloranceová si však vyžiadala kópiu manželových lekárskych záznamov a okrem iného zistila, že Andrew sa nakazil v nemocnici hubou Aspergillus fumigatus. Verí tomu, že smrť mohlo spôsobiť práve to a tvrdila, že lekári sa nikdy nezmienili o aspergilóze ani napriek tomu, že v záznamoch ju častokrát spomínali. Nemocnica poprela akýkoľvek pokus o zatajovanie informácií, ďalej sa však odmietla vyjadriť. 

Forma liečby 

Britskí odborníci tvrdia, že množstvo pacientov, ktorí boli prijatí na JIS-ku s ťažkým priebehom choroby COVID-19, sa následne nakazilo aspergilózou. Štandardnou liečbou sú pritom lieky proti plesniam, teda azoly. Ak sa začnú podávať včas, účinnosť liečby dosahuje 75 percent. Aspergillus fumigatus je však schopná vytvoriť si voči nim rezistenciu. Je to spôsobené nadmerným používaním azolov v medicíne a poľnohospodárstve.

Experti varujú pred hrozbou,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pixabay.com)

Podľa profesora infekčných chorôb na Univerzite v Manchestri Davida Denninga by mal byť personál nemocníc oveľa viac opatrnejší a dôslednejší najmä v tejto dobe. "Pri chorých pacientoch, ktorí sú privážaní na JIS-ku, musíme myslieť aj na aspergilózu. Preto je nutné robiť rutinné vyšetrenia aj na odhalenie tejto choroby. A neplatí to len u pacientov pozitívnych na koronavírus," vyjadril sa. 

Experti varujú pred vážnou globálnou hrozbou: U covid pacientov objavili infekciu odolnú voči liekom

Jedna zo štúdií publikovaná v časopise Microbial Ecology tvrdí, že COVID-19 a Aspergillus napádajú rovnaké bunky v našich pľúcach. Čiže keď koronavírus zaútočí na pľúcne tkanivo, pleseň má v podstate vydláždenú cestu. Až donedávna bola aspergilóza pozorovaná u ľudí, ktorí prakticky stratili obranyschopnosť. Takýto stav môže nastať v prípade liečby chemoterapiou, transplantáciou kostnej drene alebo vážnym ochorením imunitného systému, napríklad AIDS. V súčasnosti už existuje nádej na boj s touto chorobou. Novú liečbu vyvíja medzinárodný tím vedcov, ktorého súčasťou je aj profesor Chris Thornton, imunológ a odborník na hubové infekcie z Univerzity v Exeteri. Liečba zahŕňa injekčné podanie špeciálne upravenej protilátky, ktorá sa naviaže na molekuly aspergilózy v pľúcach. Zatiaľ ale stále platí, že infekcia spôsobená hubou Aspergillus fumigatus je vysoko infekčná a ťažko liečiteľná. 

Viac o téme: KoronavírusAspergillus fumigatusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu