Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najnovšie odhalenie vedcov: Takto získate maximálnu imunitu voči KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Vedci na základe najnovšieho výskumu tvrdia, že najlepší spôsob, ako získať protilátky proti COVID-19, je nakaziť sa vírusom a zároveň sa nechať zaočkovať. Podľa nich by kombinácia očkovania a prekonania ochorenia pomohla aj v prípade variantov delta či omikron.

Podľa najnovších zistení kombinácia očkovania a prirodzene získanej imunity po prekonaní covidu zvyšuje produkciu maximálne účinných protilátok proti vírusu SARS-CoV-2. Uvádza sa to vo výsledkoch výskumu zverejnenom v časopise mBio. To by mohlo platiť aj v prípade viacerých variantov vírusov vrátane delty a omikronu. 

Hrozivé odhalenie vedcov: Aj takto sa dá nakaziť KORONAVÍRUSOM, jasné odporúčanie!

Napriek tomu, že štúdia bola vykonaná pred výskytom týchto dvoch variantov, výsledky by sa mohli potenciálne vzťahovať aj na ne. "Hlavným posolstvom nášho výskumu je, že u niekoho, kto mal COVID-19 a potom sa dal zaočkovať, sa zvýši nielen množstvo protilátok, ale aj kvalita protilátok. A tým sa zas zvýši schopnosť protilátok pôsobiť proti variantom," vysvetlil hlavný autor štúdie Otto Yang, profesor medicíny v odbore infekčných chorôb a mikrobiológie, imunológie a molekulárnej genetiky na David Geffen School of Medicine na Kalifornskej univerzite. To podľa neho naznačuje, že opakované vystavenie sa spike proteínu umožňuje imunitnému systému pokračovať v zlepšovaní protilátok, ak niekto mal COVID-19 a potom bol očkovaný. Zatiaľ nie je známe, či by rovnakú výhodu získali aj ľudia, ktorí sú opakovane očkovaní, ale nikdy neprekonali COVID-19. 

Očkovanie proti novému koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda, File)

Vedci porovnávali krvné protilátky u pätnástich očkovaných ľudí, ktorí predtým neboli infikovaní vírusom SARS-CoV-2, s protilátkami vyvolanými infekciou u desiatich ľudí, ktorí nedávno prekonali nákazu, ale neboli zaočkovaní. O niekoľko mesiacov neskôr bolo desať účastníkov očkovaných a vedci znovu analyzovali ich protilátky. Väčšina ľudí v oboch skupinách dostala dvojdávkové vakcíny Pfizer–BioNTech alebo Moderna. Výskumníci hodnotili, ako protilátky pôsobili proti panelu spike proteínov s rôznymi bežnými mutáciami v doméne viažucej receptor, ktorá je cieľom protilátok pomáhajúcim neutralizovať vírus blokovaním jeho väzby na bunky. 

Najnovšie odhalenie vedcov: Takto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zistili, že mutácie v doméne viažucej receptor znížili účinnosť protilátok získaných buď prirodzenou infekciou alebo očkovaním, a to v približne rovnakej miere u oboch skupín ľudí. Keď boli predtým infikovaní ľudia očkovaní asi rok po prekonaní infekcie, účinnosť ich protilátok bola maximalizovaná do tej miery, že rozpoznali všetky varianty COVID-19, ktoré vedci testovali. Opakované očkovanie môže mať schopnosť dosiahnuť ten istý účinok ako očkovanie po prekonaní covidu, hoci na overenie tejto teórie bude potrebný ďalší výskum.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaProtilátkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu