Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Expert zverejnil FOTO toho istého miesta s odstupom vyše sto rokov: Katastrofálny pohľad

Arktída pred viac ako sto rokmi
Arktída pred viac ako sto rokmi (Zdroj: Twitter/Parveen Kaswan, IFS, Christian Åslund)

ARKTÍDA - Dôkazov o klimatických zmenách je čoraz viac a viac a je možné vidieť ich prakticky každý deň. Analýzy vedcov pomáhajú tieto zmeny lepšie pochopiť. Na Twitteri sa objavilo porovnanie dvoch záberov z arktického regiónu. Ľudia sa podelili so svojimi temnými predpoveďami.

Ešte stále sa spomedzi ľudí nájdu aj takí, ktorí neveria v klimatické zmeny, hoci dôkazy sú nepopierateľné. Medzi také patria patria najmä vedecké dokumentácie a porovnania fotografií tej istej lokality s odstupom niekoľkých rokov. Podobný záber z arktického regiónu sa objavil na Twitteri. Fotky nasnímané s odstupom viac ako sto rokov ukazujú pochmúrny obraz klimatických zmien. "Toto je Arktída s rozdielom 105 rokov. Obe fotografie vznikli v lete. Všimli ste si niečo zvláštne? S láskavým dovolením, Christian Åslund," zdieľal dôstojník Indickej zahraničnej služby (IFS) Parveen Kaswan porovnanie dvoch záberov. Na prvom je vidno pohorie za horou ľadovcov, ten druhý však už rozpráva úplne iný príbeh.

Táto porovnávacia štúdia, o ktorú sa podelil Kaswan, bola súčasťou série z roku 2003, ktorú vytvorili fotograf Christian Åslund a Greenpeace s názvom "Porovnanie ľadovcov - Svalbard". Séria pozostávala zo siedmich vizuálnych porovnaní súčasných a archívnych fotografií z Nórskeho polárneho inštitútu. "Vyfotil som to v roku 2003. Poznatky o zmene klímy neboli ešte také bežné, naše postoje ku klimatickým zmenám boli odlišné," povedal Åslund v rozhovore v roku 2017, keď hovoril o novšom zábere. 

Vedci odhalili hrôzy, ktoré sa dejú v Himalájach: Ak sa podľa legendy stane toto, nastane koniec sveta

Užívateľov zábery nepríjemne zaskočili. Jeden poznamenal, že zmiznutý ľad bol okrem iného biotopom mnohých živočíšnych druhov. To by mohlo potenciálne viesť k vyhynutiu týchto druhov. Iní sa zase boja prípadných snímok, ktoré budú porovnávať súčasný stav s tým o niekoľko desaťročí neskôr. "Nechcite, aby prišiel deň, kedy sa uskutoční podobné porovnanie fotografií ľadovca Gangotri z roku 2001 a 2031," napísala jedna osoba. Druhý odpovedal, že v ďalšom desaťročí budeme vidieť všade už iba cement.

Viac o téme: ĽadovecGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu