Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Invázia obrích pavúkov: Mestá sú plné pavučín hlbokých až tri metre!

(Zdroj: Twitter/CBS News)

NEW YORK - Severnú časť amerického štátu Georgia zaplavili milióny inváznych obrích pavúkov, ktorí desia obyvateľov a tkajú pavučiny vo vrstvách dosahujúcich až trojmetrovú hrúbku, napísal server Science Alert.

Verandy, elektrické vedenia, poštové schránky a zeleninové záhony vo viac než 25 okresoch štátu Georgia sú pokryté hustými pavučinami jasne žltého pavúka nefila kyjovitá (Trichonephila clavata), invázneho druhu, ktorého pôvodným domovom je východná Ázia. Prvý z týchto pavúkov dorastajúcich do veľkosti takmer osem centimetrov bol spozorovaný v roku 2014 asi 130 kilometrov severovýchodne od Atlanty. Do USA sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostal ako čierny pasažier v prepravnom kontajneri, uviedol Rick Hoebeke, vedúci zbierok Prírodovedného múzea v Georgii, ktorý pavúka objavil. 

Odvtedy sa jeho populácia a výskyt neustále rozširujú. Nič ale obyvateľov ani vedcov nepripravilo na to, s akým množstvom pavúkov sa stretnú tento rok. Entomológ z Georgijskej univerzity Will Hudson povedal, že jeho veranda sa stala nepoužiteľnou po tom, čo ju pokryla deka pavučín hlboká tri metre. Sám vraj na svojom pozemku zabil viac než tri stovky týchto pavúkov. "Vlani tam boli desiatky a boli mi trochu na obtiaž, keď som pracoval na záhrade. Tento rok ich tu mám však niekoľko stoviek a kvôli všetkým tým pavučinám to tu vyzerá naozaj strašidelne, ako keby som sa ocitol vo filme Arachnofóbia," vyhlásil Hudson. 

Nefily kyjovité, ktoré bežne žijú v Číne, na Taiwane, v Japonsku a Kórei, patrí do rovnakej čeľade, ako u nás napríklad križiaci. Typické sú pre nich symetrické, kruhové pavučiny. Sú síce jedovaté, ale jed používajú len na znehybnenie koristi, ktorú lapajú do siete. Väčšina týchto pavúkov, ktorí teraz žijú v Georgii, pravdepodobne do konca novembra uhynie. To ale neznamená, že ich miestni obyvatelia vidia naposledy. Odborníci sa domnievajú, že by sa mohli rozšíriť do ďalších amerických štátov s podobnou klímou. Samičky kladú vajíčka do kokónov spletených z hodvábnych vlákien, ktoré obsahujú najmenej štyristo potomkov. Keď sa mláďatá na jar vyliahnu, nechajú sa spoločne s vláknom unášať vetrom a týmto spôsobom dokážu prekonať obrovské vzdialenosti. 

Mnoho inváznych druhov má tendenciu destabilizovať ekosystémy, do ktorých sa dostanú, ale nefily by podľa odborníkov, mohli, naopak, priniesť nečakané výhody. Nancy Hinkleová, entomologička z Georgijskej univerzity, uviedla, že nefily hubia komáre, ovady a niektoré druhy inváznych ploštíc, ktoré v USA nemajú prirodzených nepriateľov a poškodzujú plodiny. 

Viac o téme: PavúkPavučinaArachnofóbiaGeorgia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu