Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Odborníci o ochorení, ktoré sa môže objaviť po tretej dávke očkovania: Jasný verdikt

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

JERUZALEM - Izraelské ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo menej než desať prípadov zápalu srdcovej svaloviny po podaní tretej posilňujúcej dávky vakcíny proti covidu-19 od spoločnosti Pfizer a BioNTech. S odkazom na nové zverejnené dáta o tom informovala agentúra Reuters.

Izrael začal v júli podávať posilňujúcu dávku vakcíny rizikovým skupinám a ku koncu augusta očkovania treťou dávko sprístupnil ľuďom starším ako 12 rokov, ktorí boli očkovaní druhou dávkou pred najmenej piatimi mesiacmi. Vakcinačná kampaň bola spustená v krajine vlani v decembri. Vzhľadom na tento relatívne skorý štart patril Izrael k prvým štátom, ktoré hlásili, že účinnosť vakcíny postupom času klesá. Krajina preto začala skoro očkovať treťou dávkou. 

KORONAVÍRUS Odborníci o ochorení,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo, File)

Ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok večer zverejnilo dáta, podľak ktorých zaznamenalo deväť prípadov myokarditídy u štyroch vekových skupín zložených z viac než 1,5 milióna ľudí, ktorí dostali posilňovaciu dávku. Vo všetkých prípadoch zápalu srdcového svalu šlo o mužov; traja mali medzi 16 a 29 rokmi a šesť 30 až 59 rokov. Osem ďalších možných prípadov stále čaká na posúdenie. Väčšina z prípadov myokarditídy pritom mala mierny priebeh. 

Desivé zistenie imunológov: Aj po prekonaní COVIDU-19 hrozí pacientom vážne ochorenie

Tretiu dávku vakcíny proti covidu obdržalo zhruba 3,2 milióna z viac než deviatich miliónov Izraelčanov. Vážne vedľajšie účinky do tridsiatich dní od podania hlásilo 25 z nich, išlo okrem iného o už spomínanú myokarditídu, hoci u mnohých z nich ešte nebola zistená príčinná súvislosť. Izrael dúfa, že očkovanie treťou dávkou zabráni ďalšiemu masívnemu šíreniu variantu delta a umožní nechať ekonomiku otvorenú. 

KORONAVÍRUS Odborníci o ochorení,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Ariel Schalit)

V poslednom čase počet covidových pacientov vo vážnom stave v Izraeli klesá. Zároveň sa znižuje počet novo potvrdených infekcií, ktorých v súčasnosti denne pribúda okolo 4000, zatiaľ čo pred mesiacom to bolo zhruba dvakrát toľko. Experti sa však obávajú, že krajinu čaká ďalší prudký nárasť vzhľadom na nástup detí do škôl po židovských sviatkoch. Vyzvali preto vládu, aby sa nespoliehala len na tretie dávky vakcíny, ale obmedzila aj povolený maximálny počet návštevníkov hromadných akcií. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaIzraelKoronavírusCOVID-19MyokarditídaTretia dávka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu