Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Úrady odchytili gigantického krokodíla: Z toho, čo našli v jeho žalúdku, ich až striaslo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/11Alive)

SLIDELL - Zamestnanci Úradu US Fish and Wildlife Service nedávno odchytili v blízkosti mestečka Avery Estates v Louisiane takmer štvormetrového aligátora, v ktorého žalúdku sa našli ľudské pozostatky. Keďže sa predátor nachádzal v blízkosti miesta, kde sa koncom augusta stratil 71-ročný Timothy Satterlee, predpokladá sa, že ide o ostatky práve tohto muža.

VIDEO Aligátor sa tentokrát sám stal obeťou: Zožral ho nečakaný tvor

Satterleeova manželka nahlásila polícii, že aligátor zaútočil na jej muža v povodňových vodách po tom, ako sa oblasťou prehnala tropická búrka Ida. Údajne ho najskôr vytrhla zo zovretia živočícha, vytiahla na schody domu a bežala hľadať pomoc. Keď sa však vrátila, manžela už nenašla. Nález zo žalúdku krokodíla vážiaceho 230 kg bol podrobený analýze. Nakoniec sa potvrdilo, že naozaj ide o Satterleeho pozostatky. 

Po zverejnení desivého prípadu sa problematikou útokov aligátorov na človeka zaoberal portál Live Science, ktorý zisťoval, ako často dochádza k podobným tragickým incidentom. Podľa odborného asistenta biológie z Univerzity v Severnej Floride Adama Rosenblatta sú takéto prípady extrémne vzácne. Z údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) vyplýva, že títo predátori zabili v rokoch 1999 až 2019 na juhovýchode USA desať ľudí. Len pre porovnanie - v tom istom časovom úseku zabili v rovnakej oblasti psy takmer päťkrát viac osôb, blesk má zas na svedomí takmer 12-krát vyšší počet obetí. "K mnohým konfliktom medzi aligátormi a ľuďmi dochádza vtedy, keď sú tieto živočíchy vyprovokované, či už úmyselne alebo neúmyselne, a vtedy napadnú aj domáce zvieratá," vysvetlil Rosenblatt. 

Ak sú aligátory hladné, môžu útočiť na ľudí, ale tieto situácie patria k zriedkavým. Podľa Floridskej univerzity sú celosvetovo aligátory zodpovedné za menej ako šesť percent smrteľných útokov zvierat v skupine nazývanej krokodíly, do ktorej patria krokodíly, aligátory, kajmany a gaviály. Kvôli rozsiahlym záplavám po hurikáne sa však môžu objaviť na neobvyklých miestach. Podľa slov odborníka môžu ľudia predísť vzniku konfliktu tým, že sa nepriblížia k aligátorom, keď ich uvidia. Mali by sa tiež vyhýbať prechádzkam s domácimi zvieratami v tesnej blízkosti jazier a rybníkov, neplávať v oblastiach, o ktorých je známe, že sa v nich tieto zvieratá vyskytujú, najmä nie v noci, a nikdy ich nekŕmiť. 

Viac o téme: KrokodílAligátorFlorida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu