Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Turista (54) sa stal obeťou šialeného policajného omylu: Jedol v reštaurácii, keď...

Ilustrčné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustrčné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

RÍM - Talianski prokurátori nechali minulý týždeň v Holandsku zatknúť muža, o ktorom sa domnievali, že je najhľadanejším bossom sicílskej mafie. Britský turista sa však na zločinca iba podobal a po niekoľkých dňoch strávených vo väznici s najvyšším stupňom stráženia bol prepustený na slobodu, napísal denník La Repubblica. Prípad spôsobil poriadny rozruch.

Päťdesiatštyriročného britského turistu, ktorý ale trvalo žije v Španielsku, zadržali pri zásahu v reštaurácii v Haagu špeciálne bezpečnostné sily. Holandská polícia podnikla zásah na základe žiadosti prokuratúry v Tridente, podľa ktorej išlo o Mattea Messina Denara, najhľadanejšieho talianskeho zločinca. Vyšetrovatelia ho považujú za najvyššie postaveného muža v sicílskej mafii Cosa Nostra. Turista bol držaný vo väzbe vo väznici s najvyššou ostrahou v meste Vught. Tam vyšetrovatelia dôkladne prešetrili jeho totožnosť a zistili tak, že muž nie je hľadaným zločincom. Cez víkend ho preto prepustili. 

Jedna z mála fotiek Denara ešte z mladosti
Zobraziť galériu (3)
Jedna z mála fotiek Denara ešte z mladosti  (Zdroj: profimedia.sk)

Mužov advokát Leon van Kleef povedal denníku The Guardian, že spočiatku považoval správu o zatknutí svojho klienta za vtip. "Môj klient sa narodil a vyrástol v Anglicku a má neuveriteľne silný liverpoolsky prízvuk. Od začiatku bolo jasné, že ide o nedorozumenie," uviedol van Kleef. Podľa neho muž pricestoval do Haagu, pretože je veľkým fanúšikom formuly 1 a zúčastnil sa Veľkej ceny Holandska. Je možné, že za tento omyl bude žiadať odškodnenie.

Prípad vyvolal v Holandsku kritiku miestnych úradov. Tie však poukázali na to, že museli na žiadosť talianskych prokurátorov konať. "Keď nám povedia "zadržte túto osobu", tak to musíme urobiť. Máme vzájomné dohody, ktoré musíme ctiť," povedal predstaviteľ tamojšej polície. Podľa denníka La Repubblica chyba pravdepodobne vznikla tým, že prokuratúra v Tridente neoznámila svoje poznatky prokuratúre v Palerme a špeciálnym protimafiánskym útvarom. Tie podľa denníka dostávajú z celého sveta každý mesiac desiatky hlásení o pohybe Messinu Denara a majú zabehnutý systém, ako informácie overiť. V drvivej väčšine prípadov sa totiž ukáže, že informácia nie je správna. 

Matteo Messina Denaro na archívnej snímke zo 6. apríla 2007
Zobraziť galériu (3)
Matteo Messina Denaro na archívnej snímke zo 6. apríla 2007  (Zdroj: TASR/AP/Alessandro Fucarini)

Matteo Messina Denaro je na úteku pred talianskou justíciou od roku 1993. Bol odsúdený na doživotie za sériu zločinov, podľa štátnych zástupcov patril medzi zadávateľa bombových atentátov na protimafiánskych prokurátorov Giovanniho Falconeho a Paola Borselliniho v roku 1992. Polícia má len jednu staršiu fotku zločinca, na základe ktorej zostavila jeho pravdepodobnú súčasnú podobu. 

Viac o téme: ZatknutieTuristaCosa NostraMatteo Messina Denaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu