Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Močíte v sprche? Lekárka varuje, je to veľmi zlý nápad! Čítajte prečo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BOSTON - Lekárka Alicia Jeffrey-Thomasová poukazuje na nebezpečenstvá, ktoré nám hrozia, ak močíme v sprche. Vo svojom videu upozorňuje, že nejde o dobrý nápad, pretože jeho praktizovaním podnecujeme naše telo, aby si vykonávanie tejto fyziologickej potreby spájalo s tečúcou vodou.

Odborníci na životné prostredie síce uvádzajú, že pri močení do sprchy sa správame ekologicky, pretože sa jednou dávkou vody umyjeme a zároveň aj "spláchneme". Podľa urologičky Jeffrey-Thomasovej z centra Greater Boston Urology však ide o nebezpečný zvyk, pričom odkazuje na súvislosť s Pavlovovým podmieneným reflexom. "Ak cikáte do sprchy alebo si zapnete sprchu a potom si sadnete na toaletu, aby ste sa za zvuku vody mohli vymočiť, vytvárate v mozgu asociáciu medzi zvukom sprchy a nutnosťou vykonať túto potrebu," vysvetľuje vo videu na TikToku. 

@scrambledjam

Reply to @gwas007 why you shouldn’t pee in the shower (probably part 1 of multiple?) #learnontiktok #tiktokpartner

♬ Similar Sensation (Instrumental) - BLVKSHP

Asociácia medzi tečúcou vodou a močením vytvorí podvedomé spojenie, ktoré môže spôsobiť problémy s únikom moču. Je to horšie najmä pre ženy, pretože tie nemočia postojačky. Ich panvové dno sa tak nebude primerane uvoľňovať, čo znamená, že v skutočnosti sa nevyprázdni ich močový mechúr. 

Močíte v sprche? Lekárka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak robíte v sprche TOTO, mali by ste s tým podľa expertov okamžite prestať

Nie všetci užívatelia súhlasia s vysvetlením Thomasovej. Jeden poznamenal, že "podmieňovacie reflexy si vyžadujú pozitívne, resp. negatívne posilnenie a pred správaním, ktoré chce niekto povzbudiť, sa pridá stimul, ktorý nakoniec spustí akciu. Podnet však musí nastať skôr, nie počas akcie alebo po nej". Ďalší podotkol, že napriek istým rizikám s močením do sprchy neprestane, pretože tak šetrí vodu. Na chybu močenia už v minulosti poukázali viacerí odborníci. Podľa nich by sme močiť mali iba vtedy, keď je to už neodkladné. Ak totiž pravidelne vyprázdňujeme poloprázdny mechúr, tak sa nám nemusí úplne naplniť a už pociťujeme neznesiteľné nutkanie ísť na WC. 

Viac o téme: SprchaMočenieWC
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu