Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Virológovia v šoku, odhalili superprenášača: Jeden človek nakazil KORONAVÍRUSOM ďalších 1500 ľudí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - V Rusku bol zaznamenaný prípad, keď jediný človek trpiaci covidom-19 nakazil ďalších 1500 ľudí, uviedla minulý týždeň štátna agentúra TASS s odvolaním sa na experta Alexandra Semjonova. Ten v Jekaterinburgu na Urale riadi pobočku štátneho vedeckého strediska virológie a biotechnológií Vektor.

"V Rusku bol zaznamenaný prípad maximálneho superprenášača, kedy jediný človek nakazil hneď 1500 ľudí," povedal expert. Podľa štatistík jeden človek infikovaný koronavírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, v priemere nakazí dvoch až troch ľudí, v prípade variantu delta je to päť až šesť ľudí. Ruský superprenášač ale tento priemer vysoko prekonáva. V niektorých ruských regiónoch môže podiel superprenášačov na rozšírenie nákazy podľa Semjonova dosahovať 80 percent i viac. 

Virológovia v šoku, odhalili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Koronavírus sa šíri vzduchom a kvapôčkami pri kontaktoch s inými ľuďmi. Ak človek nedodržiava odstup, nenasadí si rúško a vyrazí v preplnenom vagóne metra do práce, hoci sa necíti dobre, má vyhliadku, že sa stane superprenášačom a nakazí veľa ľudí. Svojím pohŕdaním pravidlami vytvára príležitosť pre rozšírenie infekcie," varoval Semionov. 

Tieto tri veci môžu spôsobiť, že sa nakazíte KORONAVÍRUSOM, aj keď ste zaočkovaní

Súčasne apeloval na nosenie rúšok a respirátorov. "Ak pokladníčka v obchode nemá rúško alebo ho má stiahnuté pod bradou, nie je to superprenášač? Okolo pokladnice za smenu prejdú stovky ľudí, a to vo vzdialenosti menšej ako poldruha metra. Ale stačilo by, aby pokladničné a zákazník mali rúška a riziko nákazy by kleslo. Podobne aj vo verejnej doprave, "zdôraznil. 

Virológovia v šoku, odhalili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V Rusku, ktoré má približne 146 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 6,4 milióna ľudí, z ktorých viac ako 164 000 podľa údajov vládneho operatívneho štábu nákaze podľahlo. Tamojší štatistický úrad uvádza viac ako dvojnásobný počet obetí pandémie, čo vláda vysvetľuje tým, že štatistici do svojich čísel zahŕňajú aj zomrelých, pri ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti.

Viac o téme: RuskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu