Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Japonsko napodobní EÚ: Pre svojich obyvateľov má prichystané očkovacie pasy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

TOKIO - Japonsko vo štvrtok uviedlo, že od budúceho mesiaca pre svojich občanov sprístupní očkovacie pasy, s ktorými budú môcť cestovať do zahraničia. Informuje o tom agentúra AFP.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď vlády krajín na celom svete experimentujú so spôsobmi obnovenia turizmu a obchodných ciest. "Pripravujeme sa na vydanie certifikátu o vakcinácii pre tých, ktorí ho potrebujú," spresnil hovorca japonskej vlády Kacunobu Kató. Certifikáty budú skôr v papierovej forme než digitálnej a miestne samosprávy ich budú vydávať od budúceho mesiaca, dodal.

V Japonsku sa očkovanie začalo pomerne pomalým tempom, v posledných týždňoch sa však proces zrýchlil. Proti koronavírusu je plne zaočkovaných doposiaľ len niečo vyše šesť percent obyvateľov krajiny. Japonsko má hranice zatvorené takmer pre všetky príchody zo zahraničia, aj keď prísne opatrenia sa uvoľnia pre letné olympijské hry v Tokiu, ktoré sa začnú 23. júla.

Európska únia pracuje na digitálnom očkovacom pase na obdobie tohto leta, aby opäť mohla privítať turistov, pripomína AFP. Niektoré európske krajiny plánujú zaviesť certifikáty na národnej úrovni.

Verzia EÚ bude zahŕňať informácie, či bol jednotlivec zaočkovaný proti koronavírusu, alebo či prekonal ochorenie COVID-19, bol negatívne testovaný a následne sa zotavil. Minulý mesiac aj Spojené štáty uviedli, že tiež zvažujú osobitnú dokumentáciu pre zaočkovaných Američanov, ktorí chcú vycestovať do zahraničia. Táto myšlienka je však v niektorých oblastiach kontroverzná, keďže konzervatívne americké štáty ako Florida a Texas to odmietajú ako porušovanie základných ľudských práv, poznamenáva AFP.

Núdzový stav v Tokiu skončí 20. júna, zhruba mesiac pred začiatkom LOH

Japonský premiér Jošihide Suga vo štvrtok oznámil, že 20. júna zruší núdzový stav zavedený pre šírenie koronavírusu v metropole Tokio a ôsmich ďalších regiónoch. Stane sa tak zhruba mesiac pred začiatkom letných olympijských hier, informovala agentúra AFP.

Namiesto núdzového stavu však vláda v Tokiu a v šiestich ďalších prefektúrach zavedie pozmenené opatrenia, ktoré budú platiť do 11. júla. Na základe týchto nariadení bude obmedzený predaj alkoholu a skrátené otváracie hodiny barov a reštaurácií.

Núdzový stav v Tokiu zaviedli koncom apríla. Premiér uviedol, že nové počty prípadov nákazy sa celoplošne znižujú od polovice mája a situácia v nemocniciach sa tiež zlepšuje. Napriek obavám zo strany zdravotných odborníkov a kritiky verejnosti je Suga podľa vlastných slov odhodlaný zorganizovať "bezpečné" podujatie, ktoré bude trvať od 23. júla do 8. augusta, píše britský denník The Guardian.

Olympijskí organizátori najnovšie zvažujú, že kapacity pre jednotlivé športové podujatia zvýšia až na 10.000 účastníkov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na japonský denník Mainiči šimbun. Rozhodnúť sa o tom má na stretnutí, ktoré sa bude konať pravdepodobne v pondelok, a to za účasti miestnych organizátorov, predstaviteľov samosprávy, japonskej vlády a Medzinárodného olympijského výboru, dopĺňa agentúra.

Tlačová agentúra Kjódó však informovala, že vláda nateraz neplánuje povoliť predaj ďalších lístkov. AFP dopĺňa, že na základe stále platných nariadení je maximálna kapacita jednotlivých podujatí je 5000 účastníkov. V hľadisku však môžu sedieť iba obyvatelia Japonska, keďže na základe súčasných koronavírusových opatrení nie je povolená účasť zahraničných hostí, dodáva DPA.

Viac o téme: Cestovanie JaponskoOčkovacie pasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu