Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS prenikol na miesto, kde ho nikto nečakal: Personál je zhrozený, takéto boli príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VANDALUR – V zoologickej záhrade v indickej lokalite Vandalur v meste Chennai došlo k úmrtiu levice pozitívne testovanej na ochorenie COVID-19. Personál tohto zariadenia začal s testovaním zvierat po tom, ako začali trpieť nechutenstvom. Ich najhoršie obavy sa, bohužiaľ, potvrdili.

Po mačkách, psoch a gorilách sú levy ďalším druhom, ktoré môžu podľahnúť koronavírusovej infekcii. Dôkazom je prípad deväťročnej levice Neely, ktorá uhynula v zoologickej záhrade v Indii. Chovatelia si uvedomili, že sa niečo deje, keď v posledný májový týždeň začali mačkovité šelmy trpieť nechutenstvom a kašľom. Rozhodli sa preto pre testovanie, ktoré neskôr potvrdilo, že Neela a ďalších osem levov bolo infikovaných vírusom SARS-CoV-2. "Podľa výsledkov laboratórnych testov bolo pozitívne testovaných deväť levov z jedenástich," uvádza sa vo vyhlásení zoo. 

KORONAVÍRUS prenikol na miesto,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzorky boli zaslané aj Veterinárnemu výskumnému ústavu v Bareilly a Centru pre bunkovú a molekulárnu biológiu v Hajdarabáde, ktoré overia výsledky testov, ktoré na základe výsledkov testov určia, či nebola príčinou smrti komorbidita. Uhynutie levice nesie personál zoo veľmi ťažko, pretože sú všetci zaočkovaní a pri styku so zvieratami používajú ochranné prostriedky. 

KORONAVÍRUS Deväť príznakov, ktoré sa objavujú aj po vyliečení, a jeden veľmi nezvyčajný

Zatiaľ nie je jasné, akým variantom boli zvieratá infikované. Prípad infikovaných mačkovitých šeliem v Indii však nie je jediný. Napríklad v newyorskej zoologickej záhrade v Bronxe bolo pozitívne testovaných niekoľko tigrov, ale žiadne zo zvierat neuhynulo.

Viac o téme: ZooLevIndiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu