Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Päťnásobná matka dostala zo sexu rakovinu: Varuje, nepodceňujte tieto príznaky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Austrálčanka Jo Murrayová nikdy nepočula o sexuálne prenosnej infekcii, ktorá sa môže prejaviť zdravotnými problémami na úplne inej časti tela. Zverejnením svojej skúsenosti apeluje na ľudí, aby sa pri pretrvávajúcich bolestiach hrdla nenechali odbiť svojím lekárom a pátrali po jej príčine. V opačnom prípade môžu neskôr bojovať o život ako ona.

Smutný príbeh 46-ročnej Jo sa začal bežnou bolesťou hrdla. Časom sa však k bolesti pridala malá hrčka, a preto vyhľadala lekára. Ten jej oznámil, že má infekciu, ktorú treba liečiť. Pacientke dal recept s tým, že sa má prísť ukázať o sedem týždňov. Krvné výsledky vraj mala v poriadku a keď neskôr dostala ďalší recept, hodila ho rovno do koša. Po návrate zo zimnej dovolenky v januári ale Murrayovú kontaktoval lekár a poslal ju na ďalšie vyšetrenia. Tie odhalili, že má rakovinu hrdla v treťom štádiu, ktorá sa rozšírila do mandlí, jazyka a ľavej lymfatickej uzliny. 

Vedci varujú pred masívnym rozšírením superkvapavky: Môže za to pandémia COVID-19!

Spúšťačom onkologického ochorenia bol v jej prípade ľudský papilomavírus HPV. Ide o bežnú, sexuálne prenosnú infekciu, ktorej zákernosť spočíva v tom, že je bezpríznaková. Niekedy sama odznie, inokedy môže vyvolať vážne ochorenie. Aj keď je tento vírus zodpovedný za takmer všetky prípady rakoviny krčka maternice, v 60 percentách spôsobuje rakovinu hrdla. "Nikdy by som sa o tom nedozvedela, keby mi ho nediagnostikovali. Keby ma na tento vírus testovali, nemuselo to zájsť takto ďaleko. Sexuálne aktívnym ľuďom ani nenapadne, čím všetkým sa môžu nakaziť," povedala Jo denníku Camden Advertiser

Päťnásobná matka dostala zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Biggest Morning Tea)

Sex alebo HPV nie je podľa nej niečo, čo by malo byť tabuizované. "Všetci vieme o AIDS a pásovom herpese, pretože sa o nich hovorí veľa. Ale  o HPV nie, a pritom nie je dôvod hanbiť sa. Veď sex patrí k životu a stále viac ľudí by si malo uvedomiť, že môže spôsobiť aj rakovinu krku," myslí si pätnásobná matka, ktorá momentálne podstupuje liečbu. Všetkým, ktorí sa nachádzajú v podobnej situácii ako ona odkazuje, aby sa obklopili správnymi ľuďmi. Zároveň poďakovala svojej rodine za podporu.  

Viac o téme: SexRakovinaPapilomavírusHPV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu