Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci skúmali, čo robí s ľuďmi kombinácia rôznych vakcín proti KORONAVÍRUSU: Prejavy, ktoré nepotešia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

LONDÝN - Miešanie vakcín proti chorobe COVID -19 od rôznych výrobcov zvyšuje výskyt miernych až stredne závažných vedľajších účinkov. Naznačujú to predbežné výsledky štúdie, o ktorej informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Štúdia s názvom Com-Cov, ktorej predbežné výsledky boli zverejnené vo vedeckom časopise The Lancet, sa začala vo februári s cieľom zistiť účinky miešania vakcín od spoločnosti AstraZeneca a konzorcia Pfizer/BioNTech. Bádatelia sledovali dve skupiny ľudí - prvej bola podaná najprv AstraZeneca a potom Pfizer/BioNTech, pričom tej druhej najprv Pfizer/BioNTech a potom AstraZeneca. Čas medzi dávkami bol v oboch prípadoch štyri týždne a všetci účastníci mali 50 alebo viac rokov.

Vedci skúmali, čo robí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Charlie Riedel, Liselotte Sabroe, Boris Roessler)

KORONAVÍRUS Odborníci varujú: Týmto veciam by ste sa po očkovaní mali vyhnúť

Výskumníci zistili, že u ľudí v oboch skupinách sa po druhej dávke častejšie vyskytli vedľajšie účinky než u tých, čo dostali dve dávky rovnakej vakcíny. Medzi pozorované prejavy patrili triaška, únava, bolesti hlavy a horúčkovité stavy. Tie však rýchlo prešli, iné nežiadúce účinky spozorované neboli. Je možné, že tieto príznaky sa u mladších osôb budú vyskytovať častejšie. Ako však poznamenáva DPA, predbežné výsledky sa týkajú len reaktogenicity miešania vakcín, teda ako sa ľudia po očkovaní cítia, a nie imunogenicity, čiže schopnosti vyvolať bunkovú imunitnú odpoveď a tým pádom chrániť pred chorobou. 

ŠVPS SR zverejnila stanovisko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Aj keď ide o druhoradú súčasť toho, čo sa prostredníctvom týchto štúdií pokúšame zistiť, je dôležité, aby sme ľudí o týchto údajoch informovali, najmä v čase, keď sa miešanie vakcín zvažuje vo viacerých krajinách," povedal hlavný výskumník štúdie a profesor pediatrie a vakcinológie na Oxfordskej univerzite v Británii Matthew Snape. "Výsledky výskumu naznačujú, že miešanie vakcín môže deň po očkovaní viesť k zvýšeniu absencií z práce, čo je potrebné zohľadniť pri plánovaní očkovania zdravotníckych pracovníkov," priblížil. Profesor dodal, že počet pozorovaných príznakov sa príliš nelíšil v závislosti od toho, ktorá vakcína bola podaná ako prvá. Zároveň dúfa, že údaje o imunogenicite miešania vakcín zverejnia v nadchádzajúcich mesiacoch. 

Viac o téme: VakcínaVedľajšie účinkyPfizerKoronavírusAstrazeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu