Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Prekvapivý výsledok štúdie: Táto vakcína zaberá lepšie po dlhšom období

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

LONDÝN - Vakcína proti koronavírusu od spoločností Pfizer/BioNTech u starších ľudí produkuje 3,5-krát viac protilátok v prípade, že je druhá dávka podaná až po 12 týždňoch namiesto odporúčaných troch. Vyplýva to z britskej štúdie zverejnenej v piatok, píše agentúra Reuters.

Štúdia potvrdila obavy: Nutnosť druhej dávky očkovania vakcínou, ktorá sa používa aj u nás

"Naša štúdia ukazuje, že najsilnejšia odpoveď na protilátky po druhej dávke vakcíny od Pfizeru sa u starších ľudí výrazne zosilní, keď sa jej podanie predĺži na 12 týždňov (po prvej dávke)," uviedla vedúca výskumu Helen Parryová pôsobiaca na Birminghamskej univezite.

VIDEO Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy pre prvoočkovaných

Slovensko pozastavilo očkovanie vakcínou od AstraZenecy pre prvoočkovaných (Zdroj: MZ SR, Topky)

Ide o prvý výskum, ktorý priamo porovnáva odozvu imunitného systému po aplikovaní druhej dávky uvedenej americko-nemeckej očkovacej látky medzi skupinami osôb, ktoré ju dostali v trojtýždňovom intervale, aký bol testovaný v klinických štúdiách, a tými, ktorým bola podaná až po 12 týždňoch.

Takýto rozstup medzi prvou a druhou dávkou odporučili britskí predstavitelia s cieľom umožniť najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva, aby im v krátkom čase bola podaná aspoň prvá dávka vakcíny a získali tak určitú ochranu pred nákazou. Po tom, čo Londýn ohlásil tento krok, firma BioNTech uviedla, že údaje, ktoré by takýto postup podporili, k dispozícii nemajú. Pfizer však poznamenal, že zvážiť by sa mohli i úvahy o verejnom zdraví mimo klinických testov.

Na dosiaľ nerecenzovanej štúdii sa zúčastnilo 175 ľudí vo veku 80-99 rokov. Vakcíny okrem tvorby protilátok u ľudí spúšťajú i produkciu T-buniek, ktoré sú tiež zodpovedné za fungovanie imunitného systému. Ich odozva bola u testovaných osôb - inak ako pri protilátkach - vyššia v skupine ľudí, ktorí druhú dávku vakcíny dostali už po troch týždňoch.

Vakcína od spoločnosti Pfizer
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

Anglický úrad pre verejné zdravie (PHE) uviedol, že výsledky štúdie podporili prístup Británie čo sa týka rozstupov medzi oboma dávkami vakcíny Pfizer/BioNTech. "Prístup použitý v Británii, ktorý druhú dávku oddialil, sa skutočne vyplatil," povedal epidemiológ Gayatri Amirthalingam z PHE.

Viac o téme: VakcínaPandémiaOdkladKoronavírusPfizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu