Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Odborníci sú zhrození, ľudia sa predbiehajú na očkovanie: Využívajú na to tieto triky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Zástupcovia očkovacích centier v Nemecku sa sťažujú na tisíce ľudí, ktorí sa vakcínu proti covidu-19 snažia získať mimo stanoveného poradia. Používajú na to rôzne triky alebo falošné údaje, informujú nemecké médiá.

V Hamburgu sa počas jedného týždňa pokúsilo "predbehnúť v rade dvetisíc ľudí, v Mníchove takýchto prípadov evidujú asi 350, v Saarbrückene zas 140, uviedla televízia SWR. "Pribúda agresivity. Tí ľudia síce vedia, že nemajú právo sa nechať očkovať, napriek tomu to skúšajú," povedal hovorca sociálneho úradu v Hamburgu Martin Helfer. 

KORONAVÍRUS Výskum ukázal krutú pravdu: Ak sa toto nestane národným záujmom, pandémiu nikdy neporazíme

Odborníci upozorňujú, že vzhľadom na to, že zaočkovaní ľudia majú po novom väčšie práva, sa situácia môže ešte zhoršiť. V júni sa navyše očakáva, že skončia poradovníky na očkovanie a o termín medzi sebou bude súperiť ešte viac ľudí. V Nemecku ľudia očkovaní proti covidu nepotrebujú testy napríklad pri využívaní služieb, ako sú kaderníctvo. Nevzťahujú sa na nich obmedzenia nočného vychádzania či karanténa. Rovnaké práva majú ľudia, ktorí COVID-19 prekonali v predchádzajúcich šiestich mesiacoch. 

KORONAVÍRUS Odborníci sú zhrození,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teraz sa administrátori v očkovacích centrách stretávajú s prípadmi, keď ľudia falšujú svoj vek alebo povolenia, tvrdia, že sa starajú o osobu vyžadujúcu si starostlivosť, alebo ženy predstierajú, že sú tehotné. Ľudia, o ktorých sa musí niekto starať, totiž môžu nahlásiť dve osoby a tie potom majú nárok na očkovanie. Televízia SWR ale informovala o prípade, kedy sa takto vďaka jednej osobe vyžadujúcej starostlivosť nechalo zaočkovať dokonca osem ľudí. 

KORONAVÍRUS Odborníci sú zhrození,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

Väčšina spolkových krajín pripúšťa, že absolútna kontrola v očkovacích centrách nie je možná. Šéf Nemeckej nadácie pre ochranu pacientov Eugen Brysch podľa portálu Spiegel.de povedal, že "tisícky ľudí sa podarilo nachytať, ale sankcie sa im za to nedávajú žiadne". Pripomenul, že takéto správanie nie je ani priestupkom a žiada, aby sa to zmenilo. V zhruba 83-miliónovom Nemecku aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo 27,7 milióna ľudí, obe dávky má za sebou osem miliónov ľudí.

Viac o téme: OčkovanieNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu