Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dve matky sa vybrali do zahraničia na plastiku pŕs: Odmietli ísť do karantény, skončili na súde!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - V Írsku sa v súčasnosti pretriasa prípad dvoch mamičiek, ktoré sa po návrate zo Spojených Arabských Emirátov, kde boli na plastickej operácii, vyhli povinnej hotelovej karanténe zavedenej vládou. Ich situácia rozdeľuje verejnosť na dva tábory.

Kirstie McGrathová (30) a Niamh Mulreanyová (25) boli zatknuté po tom, ako po prílete z Dubaja do Dublinu 2. apríla odmietli nastúpiť do povinnej dvojtýždňovej karantény. Svoj postoj obhajovali tým, že o tomto vládnom opatrení vôbec nevedeli. Legislatíva nariaďujúca jeho zavedenie platí v Írsku od konca marca a je povinná pre všetkých, ktorí prichádzajú do krajiny z rizikovej kategórie 2. Do tej je momentálne zaradených 84 štátov vrátane SAE. "Každý cestujúci, ktorý sa v predchádzajúcich štrnástich dňoch nachádzal v ktorejkoľvek z týchto krajín, a to aj v prípade, že cez ne iba prechádzal, je zo zákona povinný absolvovať karanténu v zariadení na to určenom," uvádzajú súčasné cestovné smernice zverejnené tamojším ministerstvom zahraničných vecí. Platí to aj v prípade, ak má cestujúci po príchode domov negatívny výsledok RT-PCR testu. Výnimky z tejto požiadavky sú veľmi obmedzené.

Dvojica žien sa preto v sobotu 4. apríla postavili pred sudkyňu Miriam Walshovú na okresnom súde v meste Tallaght. Ich právny zástupca Michael French uviedol, že klientky navštívili Emiráty kvôli plastickej operácii prsníkov, pričom neboli informované o povinnej hotelovej karanténe. Sudkyňa vo svojom príhovore spochybnila nevyhnutnosť chirurgického zákroku. Podľa svedectva polície trvalo úradom dve hodiny, kým obom ženám vysvetlili, že karanténa je povinná a musia do nej nastúpiť. Právnik však argumentoval tým, že sa chcú vrátiť ku svojim rodinám a deťom a boli trikrát testované na koronavírus s negatívnym výsledkom. Zároveň spochybnil ústavnosť mandátu povinnej karantény. Ľudia, u ktorých bola diagnostikovaná protilátka na COVID-19, by mali podľa jeho slov zostať v izolácii doma a nie v hoteli. 

Dve matky sa vybrali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Príspevky užívateľov sociálnych sietí sú dôkazom, ako tento prípad rozdelil verejnosť. Niektorí prirovnávajú súčasnú platnú cestovnú legislatívu k diktátorským praktikám a stredovekým metódam slúžiacim na upokojenie fanatikov a poukazujú na to, že je smutné, ak sa nemôžu matky vrátiť k deťom. Mnohí však súhlasia so sudkyňou a pýtajú sa, kde zostala materská láska, keď práve v období pandémie mladé mamičky riešili svoje "kozy". 

Viac o téme: PlastikaKaranténaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu