Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrozivé varovanie vedca: Môže vzniknúť supervírus, proti ktorému nepomôže ani očkovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hauke-Christian Dittrich/Pool via AP)

MANAUS - Brazílsky vedec Lucas Ferrante varuje pred prehraným bojom proti pandémii. V Brazílii sa vírus môže v súčasnosti šíriť za „fantastických podmienok“. Zastaviť vírus a jeho mutácie môže iba globálna stratégia očkovania.

Situácia v Brazílii je v súčasnosti katastrofálna. Minulú stredu padol smutný rekord s 2 349 úmrtiami na koronavírus za jediný deň. Doteraz zomrelo na vírus 280-tisíc ľudí a každý deň je infikovaných priemerne 70-tisíc ľudí.

A mohlo by sa to zhoršovať. V rozhovore pre časopis Spiegel brazílsky výskumník Lucas Ferrante predpovedá v júni tretiu vlnu s brazílskou mutáciou P1 pre Manaus a ďalšie mestá. Ferrante: „Táto tretia vlna má potenciál byť ešte smrteľnejšia.“

V mnohých mestách v súčasnosti stále panuje britský variant. Ale predpokladá, že P1 zvíťazí. „Už teraz vidíme ľudí infikovaných dvoma variantmi koronavírusu súčasne, teda britským a brazílskym,“ hovorí Ferrante.

Hrozivé varovanie vedca: Môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Strach z supervírusu

Nové varianty by mohli vzniknúť nielen mutáciou, ale aj krížením. „Obávam sa, že sa vyvinie supervírus odolný voči očkovaniu." Prispieva k tomu skutočnosť, že v Brazílii je zatiaľ očkovaných iba okolo päť percent ľudí. Okrem toho chýba presadenie opatrení.

Ferrante, ktorý pracuje ako biológ v národnom ústave pre výskum Amazonu v Manause, predpovedal v auguste 2020 ničivú druhú vlnu v dvojmiliónovom meste. Cítili ste sa tu bezpečne, pretože ste verili, že v prvej vlne by mohlo byť nakazených 75 percent ľudí. V skutočnosti bolo do augusta infikovaných iba 40 percent.

Vedec Ferrante o Manause hovorí: „Podmienky pre vznik vírusu sú fantastické.“ Mohlo by sa to úplne nerušene rozširovať a meniť kvôli chýbajúcim lockdownom. Vakcinačná kampaň bola zastavená dvakrát, raz kvôli tomu, že sa predbiehali bohatí ľudia a politici, a teraz preto, že už nebola k dispozícii žiadna vakcína.

Hrozivé varovanie vedca: Môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Koordinované očkovanie

V záujme zastavenia pandémie žiada Ferrante rozšírenie výroby vakcín a správne rozloženie dávok do celého sveta. Ferrante tvrdí: „Národné stratégie na moment pomáhajú, ale neprinášajú dlhodobé riešenia. Globálnu pandémiu je možné zastaviť iba na globálnej úrovni.“

Lucas Ferrante z priebehu pandémie viní prezidenta Jaira Bolsonara (65). Kvôli svojej verejnej kritike politiky je preto v Brazílii veľmi ohrozený, hovorí Ferrante pre Spiegel.

Ferrante vyzýva Európu a USA, aby vyvinuli tlak na Brazíliu, a to aj s pomocou hospodárskych sankcií. Ferrante: „Brazília prilieva olej do pandemického ohňa. Ak medzinárodné spoločenstvo teraz neurobí nič, vidím riziko, že všetko úsilie v boji proti pandémii bude márne.“

Viac o téme: OčkovanieVedecBrazíliaMutácieKoronavírusLucas Ferrante
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu